Călătoria până în noua sa ţară fusese una istovitoare şi durase nouă Zile. Carol plecase de la castelul de lângă Dusseldorf pe 29 aprilie şi, după ce a trecut cu trenul prin Zurich, Viena, Bratislava, Pesta şi Timişoara a luat vaporul până la Turnu Severin. Digi24 a refăcut pas cu pas drumul Regelui prin România, de la intrarea în ţară şI până când a ajuns în Bucureşti, două zile mai târziu.
De la Turnu Severin, Carol s-a urcat împreună cu Ion Brătianu într-o trăsură deschisă la care erau înhămați opt cai. În Principate nu existau căi ferate sau trenuri, singurul mijloc de transport era trăsura, poștalionul, cum era numit în epocă.
Deși era un frig mușcător, încât înghețase şi pachetul cu merinde, prințul a călătorit toată noaptea, iar după ce au fost schimbați de două ori caii poștalionului, dimineața, la ora 4.00, a ajuns la râul Jiu.
Aici, nici vorbă de pod. Avea o plută șubredă, pe care au fost nevoiți să o repare pe loc pentru a putea trece apa. Odată trecut Jiul, Carol a mai avut nevoie de alte două ore pentru a ajunge la Craiova, primul oraș după Turnu Severin. Aici, deși abia se crăpase de ziuă, mii de oameni l-au întâmpinat cu urale, buchete și ghirlande de flori.
Prințul n-avea, însă, timp de zăbovit. După un popas de trei sferturi de ceas, timp în care a ținut o scurtă cuvântare, a plecat mai departe, spre București.