Donald Trump | Drumul spre Casa Albă
Donald Trump are 70 de ani şi a făcut un drum lung de la copilul rebel, născut în Queens, până la miliardarul cu penthouse în Manhattan. Promite că va face America „măreață din nou”, are o stea pe Hollywood Walk of Fame şi a fost comparat cu Hitler din cauza declaraţiilor xenofobe. Peste jumătate de milion de britanici au semnat o petiţie prin care vor să îi interzică intrarea în Regatul Unit pentru că, la rândul lui, vrea să interzică intrarea musulmanilor în Statele Unite. Admirat şi detestat deopotrivă, acesta este miliardarul Donald Trump, candidatul republican pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite.
Donald Trump: „Voi fi cel mai bun creator de locuri de muncă dintre preşedinţii lăsaţi de Dumnezeu pe pământ, vă pot spune asta! Sunt foarte bogat! Vă arăt imediat. Cred că sunt o persoană simpatică. Cei care mă cunosc mă plac”.
Aşa se descrie Donald Trump, excentricul miliardar care vrea să fie acum liderul celei mai puternice democraţii a lumii. S-a născut pe 14 iunie 1946, în Queens, New York, în familia unui constructor cu origini germane, căsătorit cu o emigrantă din Scoţia. A fost un copil temperamental, aşa că pentru a-l domoli pe rebelul Donald, la 13 ani, părinţii l-au trimis la Academia Militară.
Michael D'Antonio, câştigător al premiului Pulitzer, biograful lui Donald Trump: „Se certa cu profesorii. Chiar există o poveste despre el conform căreia i-a învineţit ochiul unei profesoare. Cu o gumă de şters, aruncată într-un moment nepotrivit”.
După Academia Militară, Donald Trump a absolvit Universitatea din Pennsylvania cu o diplomă în finanţe şi s-a alăturat companiei imobiliare conduse de tatăl său. Pentru că stilul de a face afaceri al seniorului Trump nu s-a mai potrivit cu cel al fiului, Donald i-a cerut tatălui său un împrumut de un milion de dolari pentru a investi în propriile proiecte. S-a dovedit o carte câştigătoare. Şi, în timp, a devenit celebru în America pentru zgârie-norii construiţi în Manhattan şi în marile oraşe, dar şi pentru succesul în industria hotelieră şi de divertisment.
Imperiul financiar s-a clătinat serios la începutul anilor 90. Hotelurile și cazinourile sale aveau datorii uriașe şi a ajuns să invoce de patru ori legea falimentului. Mulţi spun că a reuşit să meargă mai departe ajutat de legile fiscale din Statele Unite pe care le-ar fi exploatat, dar şi de bunăvoinţa unor oameni politici cu influenţă. Ar fi obţinut astfel ştergerea unor datorii enorme şi ar fi folosit pierderile suferite de alţi oameni pentru a obţine deduceri de impozit ani la rând.
Donald Trump: „Repararea sistemului nostru fiscal este unul dintre motivele pentru care candidez la preşedinţie. Este un sistem nedrept. M-am folosit cu inteligenţă de acele legi. Am plătit cât de puţine taxe mi-a permis legea”.
S-a consolat pentru pierderile din afaceri cu ajutorul micului ecran. În 2003, Donald Trump a devenit producătorul şi gazda propriului show de televiziune – „Ucenicul” - care l-a făcut cunoscut în lumea întreagă.
Succesul în televiziune şi afaceri l-a încurajat să caute şi o carieră în politică. A cochetat cu ideea de a-şi anunţa candidatura la alegerile prezidenţiale din 2000, dar a făcut pasul abia în iunie anul trecut, în manieră proprie. S-a lansat cu un discurs antisistem şi deloc „politically correct”, cum ar spune americanii.
A propus ridicarea unui zid la graniţa cu Mexic pentru a-i opri pe imigranţii care vin de acolo şi despre care spune că sunt, în marea lor majoritate, violatori şi traficanţi de droguri. Şi pentru musulmani vrea să închidă porţile ţării. Despre ei crede şi spune că sunt mai toţi terorişti.
Donald Trump: „Donald J. Trump cere o interdicţie completă şi totală de intrare în SUA a musulmanilor, până când reprezentanţii ţării noastre îşi pot da seama ce naiba se întâmplă!”.
A făcut deseori comentarii ofensatoare la adresa femeilor. Mai mult, s-a lăudat că statutul de celebritate îi permite să hărţuiască sexual femeile, fără să păţească nimic: „Sunt automat atras de femei frumoase, încep să le sărut. E ca un magnet. Şi când eşti vedetă, te lasă. Poţi să faci orice”.
În ultima perioadă a campaniei electorale, 10 femei s-au plâns public că au fost victimele lui Donald Trump.
Kristin Anderson, victimă: „Vorbeam cu prietenul pe care îl aveam în stânga mea. + Deci, persoana care stătea în dreapta mea, despre care atunci nu ştiam că este Donald Trump, şi-a băgat mâna sub fusta mea”.
Pe unii adversari politici i-a făcut fie „proşti”, fie „rataţi”. Nu s-a ferit de facă declaraţii ofensatoare nici la adresa colegilor de partid aşa că mulţi au anunţat că nu îi vor acorda votul.
Declaraţiile sale nu i-au deranjat doar pe politicieni. Un general îl avertizeză că, dacă va guverna precum vorbeşte, armata îi poate refuza ordine care încalcă legislaţia internaţională în materie de conflicte armate.
Şi totuşi, când superi atât de multă lume, cine te mai place? Un răspuns au găsit specialiştii în psihologie politică.
Dr. Bart Rossi, specialist în psihologie politică: „Se adresează acelor oameni care sunt supăraţi. Ca psihologi ştim că o figură autoritară rezonează bine la persoanele care se consideră nedreptăţite. Ei simt că sunt furioşi, că nu mai sunt parte a acestei societăţi, că nu se mai regăsesc în această ţară. Aşa că rezonează cu aceşti oameni. O fi el narcisist, dar aceşti oameni simt că poate învinge sau că poate pune jos pe oricine şi le place asta”.
Cei mai loiali alegători
Donald Trump este atât de încrezător în popularitatea sa, încât spune că electoratul i-ar putea ierta orice. Chiar şi o crimă.
Donald Trump: „Am cei mai loiali alegători. Aţi mai văzut asta până acum? Pot să ies pe 5th Avenue şi să împuşc pe cineva şi nu voi pierde niciun alegător. Este incredibil!”.
Biografii sunt de părere că excentricul Donald Trump este de fapt produsului educaţiei primite în copilărie. Şi acum, copilul rebel din Queens continuă să îl domine pe afaceristul şi politicianul din Mannhatan.
Michael D'Antonio: „Tatăl său i-a spus: Fii nemilos! Fii nemilos şi vei fi rege! Ceea ce vrea să spună este că trebuie să domini, trebuie să fii la conducere. Este şi azi în mare parte ca acel copil care întotdeauna vrea să i se acorde atenţie. Fie ea bună sau rea, el o va accepta”.
Dr. Bart Rossi, specialist în psihologie politică: „Acesta este el. Nu îi pasă dacă este egoist. El, în opinia mea, a transformat aroganţa într-o formă de artă”.
Pe scurt, Donald Trump a fost, pe rând, agent şi dezvoltator imobiliar, gazdă a propriului show de televiziune, a scris mai multe cărţi despre succesul în afaceri, are mai multe clădiri, dar şi un parfum care îi poartă numele. S-a căsătorit de trei ori, are cinci copii şi o avere estimată la aproximativ 4 miliarde de dolari. El este cel care vrea să ajungă preşedintele Statelor Unite pentru următorii patru ani.
- Etichete:
- portret
- casa alba
- donald trump
- republican
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News