Donald Trump a câștigat votul în Colegiul Electoral

Data publicării:
trump
Foto: Gulliver/GettyImages

Reprezentanţii Colegiului Electoral l-au desemnat pe republicanul Donald Trump drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. 306 electori au decis ca miliardarul republican să devină noul ocupant de la Casa Albă, în vreme ce doar 232 de electori s-au îndreptat spre tabăra democratei Hillary Clinton, care a câştigat cu un avans de peste 2,8 milioane de sufragii votul popular din SUA, relatează News.ro.

trump
Foto: Gulliver/GettyImages

Într-o primă reacție, Donald Trump a spus că va face eforturi pentru a uni țara și a promis că va fi președintele tuturor americanilor.

Pentru a fi ales președinte este nevoie de votul a cel puțin 270 de membri ai Colegiului Elector.

Rezultatele acestui vot urmează să fie validate într-o sesiune comună a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor care va avea loc la 6 ianuarie.

Aceasta era o etapă oficială obligatorie înainte ca Donald Trump să fie învestit oficial în funcția de președinte, eveniment care se va întâmpla la 20 ianuarie.

Mulți își puneau speranțele în unele „dezertări” ale membrilor Colegiului Electoral, care să întoarcă în mod spectaculos rezultatul alegerilor de la 8 noiembrie. Scrutinul a consfințit victoria lui Donald Trump, deși, potrivit sistemului electoral american, cea care a câștigat cele mai multe voturi din partea alegătorilor a fost Hillary Clinton.

Fiecare stat are un număr de reprezentanți în Colegiul Electoral, stabilit în funcție de populația statului respectiv. Candidatul care câștigă votul popular în statul respectiv obține, teoretic, voturile tuturor reprezentanților statului în Colegiul Electoral. Totuși, aceștia nu sunt obligați să voteze pentru candidatul care a câștigat în statul reprezentat de ei. 

Votul de luni din Colegiul Electoral vine în condiţiile în care agenţiile americane de informaţii au acuzat Rusia de atacuri informatice vizând Partidul Democrat. Atacurile au avut ca obiectiv să influenţeze scrutinul prezidenţial în favoarea republicanilor. Această concluzie a determinat mai mulţi democraţi să le ceară unor electori să nu voteze luni aşa cum le cere statul lor.

În timpul sesiunii Colegiului Electoral, peste 200 de manifestanţi au înfruntat gerul în Pennsylvania, scandând „Nu Trump, nu KKK, nu SUA fasciste!” şi „Nu trădării, nu lui Trump!”. Protestatari s-au strâns şi în Colorado, Georgia, Carolina de Sud, Virginia, Texas şi Nebraska.

Și, într-adevăr, au existat „electori dezertori”, dar cei mai mulți dintre aceștia au venit, culmea, din rândurile democraţilor. Șase electori au votat pentru un alt candidat. Patru au reprezentat statul Washington, tradițional democrat, care a fost câştigat de către Hillary Clinton. Trei dintre acești electori au votat pentru fostul secretar de stat Colin Powell, în vreme ce al patrulea a votat pentru amerindianul Faith Spotted Eagle, implicat în protestele faţă de construcţia gazoductului din Dakota de Nord. Din rândul republicanilor, numai doi electori i-au întors spatele lui Trump.

Sunt primele alegeri prezidenţiale din ultimul secol și jumătate când a existat mai mult de un elector „trădător” în Colegiul Electoral.  

A existat în istoria americană o situație în care Camera Reprezentanţilor a decis prin vot cine să fie preşedinte. În 1876. Din cauza disputelor din câteva state şi a acuzaţiei că unul dintre electorii din Oregon nu era eligibil, niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină din prima cele 185 de voturi ale electorilor de care era nevoie pe atunci pentru a câştiga. Congresul a decis formarea unei comisii electorale. La capătul unor lungi negocieri, candidatul republican a fost ales. Trecuseră patru luni de la votul popular. În martie 1877, Rutherford Hayes era învestit în funcţie şi promitea că nu va sta la Casă Albă decât un mandat. Şi s-a ţinut de cuvânt.

La alegerile din 8 noiembrie 2016, Hillary Clinton a câștigat în marile aglomerări urbane și așa se explică diferența considerabilă la votul popular. În schimb, Donald Trump a câștigat în mai multe state și și-a adjudecat, teoretic, mai mulți electori în Colegiul Electoral.

Nu este prima dată când candidatul votat de cei mai mulți oameni nu devine automat președintele Statelor Unite. S-a întâmplat și în anul 2000, când Al Gore a avut o jumătate de milion de voturi în plus față de George Bush jr., dar a avut cinci electori în minus. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...