Sputnik l-a dat pe Fillon favorit. În trecut, KGB îi discredita pe Mitterand şi d’Estaing
Data actualizării: Data publicării:
După ce serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că Rusia a desfășurat o amplă campanie pentru a influența rezultatele alegerilor din 2016, întrebarea „Oare situația se va repeta și în cazul alegerilor din Franța și Germania?” a ajuns pe buzele tuturor. Atât alegerile din Franța, cât și cele din Germania vor avea un impact important asupra viitorului Europei și a ordinii liberale.
Moscova a mai intervenit o dată în alegerile din Franța, în 1974, amintește politico.eu, când KGB a lansat o campanie de propagandă ascunsă pentru a-i discredita atât pe Francois Mitterrand, cât și pe Valery Giscard d’Estaing. Mișcarea a fost catalogată drept „o intervenție deschisă în politica națională”. Astăzi, Rusia folosește aceleași tehnici, sunt de părere jurnaliștii de la politico.eu, dar cu mai mult ajutor din partea internetului.
Alegerile din SUA au arătat că atacurile cibernetice au devenit cea mai puternică armă de a controla situația politică. Când a devenit evident rolul pe care l-a avut Rusia în alegerea lui Trump, ministrul francez al Apărarii Jean-Yves Le Drian a insistat ca Franța să depună eforturi serioase pentru a contracara asemenea implicații în alegerile din 2017.
Agenția franceză pentru securitatea rețelelor și a informațiilor (ANSSI), responsabilă pentru protejarea guvernului și a industriilor cheie de atacurile cibernetice, a ținut un seminar de securitate cibernetică adresat partidelor politice. Singurul partid care a refuzat să participe a fost Frontul Național. Președintele Francois Hollande a cerut o „mobilizare a tuturor mijloacelor necesare” pentru a lupta împotriva atacurilor cibernetice.
Pentru a combate „știrile false”, societatea civilă a preluat conducerea, iar ziare importante, precum Le Monde, au lansat platforme pentru a verifica sursa informațiilor. Organizațiile guvernamentale au luat și ele măsuri. Comisia de votare din Franța, de exemplu, a emis un avertisment împotriva sondajelor considerate nelegitime conform legislației franceze, după ce Sputnik, agenția controlată de Kremlin, a lansat sondaje care îl indică pe Francois Fillon, un candidat favorabil Rusiei, drept câștigător.
Cu toate acestea, mijloacele de apărare ale Frantei par să reziste, scrie politico.eu, sau poate influența Moscovei nu este așa de mare pe cât Putin și-ar dori să fie. Emmanuel Macron s-a confruntat cu cele mai multe atacurilor cibernetice și de propagandă în campania electorală. Managerul său de campanie a denunțat „sute, dacă nu chiar mii” de atacuri cibernetice provenite din Rusia care au vizat bazele de date ale campaniei. Însă niciunul dintre acestea nu a provocat o daună similară cu cea a atacurilor care au afectat campania lui Clinton.