Mihai, un băiat de şapte ani, trăieşte, de o lună, pe un pat de spital din Iaşi. Are arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului. Viaţa lui s-a schimbat în rău într-o seară, aparent, ca toate celelalte. Se juca împreună doi dintre cei trei fraţi ai lui în casa de chirpici din Trifeşti, judeţul Iaşi. Erau singuri. Mama lor băuse şi plecase la o vecină.
Într-o singură clipă, lumânarea aprinsă lăsată nesupraveghată a pornit focul în casă. Cei doi fraţi ai băiatului au scăpat cu răni minore. Al treilea a avut norocul să nu fie acasă. Însă, Mihai îşi va aduce aminte de acest moment toată viaţa. Îi vor reaminti acest lucru rănile de pe faţă, spate şi ambele mâini. Chinurile lui nu se termină aici.
„Practic, un pacient ars mai are nevoie de intervenţii chirurgicale pentru cel puţin cinci ani, cu foarte mult exerciţiu. Va putea scrie, se va putea alimenta, se va putea îngriji singur, dar niciodată nu va putea desfăşura o muncă fizică intensă, forţă, fineţe”, spune Sidonia Susanu, chirurg plastician.
„Va fi un semn fizic de care îşi vor aduce aminte în fiecare zi, în fiecare minut, îşi vor învinovăţi părinţii. Relaţia lor va fi pentru totdeauna va fi distrusă. Nu vor mai exista căi de comunicare, de a se uita cu aceeaşi ochi la proprii părinţi. În societate pot aborda două căi, fie vor fi agresivi pentru a-şi ascunde într-un fel rănile sufleteşti sau pe de altă parte se pot izola sau trăi retraşi”, explică Daniela Mitrofan, psiholog.
În urma incendiului, ancheta făcută de pompieri, poliţişti şi de Direcţia pentru Protecţia Copilului, a scos la iveală un singur vinovat - mama copiilor. O femeie de 38 de ani care, din 2008, atunci când a murit soţul ei, a uitat să mai aibă grijă de cei patru copiii pe care îi are.
„Copiii au ars în casă, mama nefiind acasă, nu știu unde era în seara aceea. Nici a doua zi când am căutat-o cu șeful de post. Am găsit-o la o vecină tot beată era. Bea toți banii pe care îi luau copiii din urma tatălui ca și pensie”, spune Alexandru Ivănucă, primarul comunei Trifești.
Adică 2.000 de lei. Atâta lua pe lună femeia din pensia de urmaş a soţului ei şi alocaţiile pentru copii. Chiar şi aşa, tot nu a plătit curentul, care i-a fost tăiat. Educaţia copiilor era ultimul lucru de care îi păsa.
„Găseam nu toți copiii acasă, care desculț, care neîngrijiți, nespălați. Când o găseam în stare de ebrietate motiva faptul că nu este numai cazul ei și nu am eu grija copiilor ei”, spune Doina Baciu, asistent social comuna Trifești.
Abia acum, în al 12-lea ceas, autorităţile au considerat că femeia nu este aptă să fie mamă şi i-au suspendat drepturile părinteşti.
Reporter: Nu v-aţi gândit la ce pericol îi expuneţi?
Anamaria Aciobăniţei, mama decăzută din drepturi: Uite că nu mi s-a întâmplat aşa ceva şi am zis că vin imediat, vin repede. I-am lăsat pentru un moment.
Din 28 ianuarie, ceilalţi trei copii ai femeii au fost duşi într-un centru de plasament din Paşcani. Acolo o să ajungă şi Mihai, după ce o să iasă din spital.
„La centru beneficiază de consiliere psihologică, i-am înscris la şcoală, au fost repartizaţi la grupe de copii, s-au acomodat bine, au devenit sociabili, prietenoşi”, spune Laura Banu, asistent social la centrul din Paşcani.
Acest caz este doar unul din sutele cu care medicii din Iaşi se confruntă în fiecare an. În 2015, asistentul social de la Spitalul de Pediatrie a raportat că 467 de copii au ajuns la el cu diverse probleme din cauza părinţilor. 87 dintre ei erau cu forme clare de neglijenţă, iar 28 de agresiune fizică sau sexuală.
„Aceşti copii erau neîngrijiţi, cu purici, păduchi, copii nespălaţi de o perioadă lungă de timp, cu o îmbrăcăminte precară. Cele mai multe situaţii sunt înregistrate la ţară, sunt familii dezmembrate, sunt familii cu un statut socio-economic extrem de precar, sunt familii în care părinţii au probleme ei psiho-emoţionale sau psihiatrice”, spune Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi.
Aceleaşi statistici arată că, la fiecare trei zile, un copil din judeţul Iaşi este luat din familie din cauza neglijenţei sau a abuzurilor părinţilor.
„Au instituit măsuri de plasament în regim de urgenţă pentru 106 copii. Abuzuri de o gravitate extremă, neglijare, abuz sexual şi abuz fizic”, spune Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
Cu toate acestea, legea le permite părinţiilor să reintre în drepturi dacă dovedesc că şi-au rezovat problemele sociale şi financiare.
Copilărie cu palma
Neglijaţi. Înfometaţi. Bolnavi. Umiliţi. Bătuţi. Exploataţi. Sunt 10.200 de copii abuzaţi în familie în România. Alte 4.600 de sesizări sunt în curs de verificare.
Din cauza părinţilor care le puneau în pericol viaţa şi sănătatea, 2.200 de copii au fost scoşi de urgenţă din familie. Pentru ei nu iese nimeni în stradă, nu se fac mitinguri, nu se trimit scrisori de protest autorităţilor naţionale şi europene. Şi aceşti copii au dreptul la o viaţă normală, la îngrijire, la jucării şi educaţie. Lucruri de care suntem cu toţii răspunzători. Este apelul lansat de Digi24 prin campania intitulată Copilărie cu palma. Ca să nu mai existe palme date copilăriei.