Invitații au vorbit despre cum au evoluat țările lor în ultimul sfert de secol. Cea mai aplaudată prezență a fost cea a fostului președinte al Poloniei, Lech Walesa. În schimb, marii absenți ai ceremoniei au fost președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta.
Primul care a vorbit a fost ex-preşedintele României Emil Constantinescu, care a pledat pentru pedepsirea celor care se fac vinovați de crimele comunismului.
„Procesul comunismului ca unul moral nu s-a făcut şi nu sunt prea multe semne că este dorit. Tăcerea cu care au fost acoperite crimele comunismului timp de două decenii şi jumătate de la prăbuşirea lui este dezamăgitoare şi nu de puţine ori ruşinoasă”, a afirmat fostul președinte.
Deși nu figura pe lista celor ce urmau să ţină discursuri, fostul președinte Ion Iliescu a simţit totuşi nevoia să ia cuvântul la evenimentul care celebra căderea comunismului, cu toate că la începutul mandatului său a fost contestat violent, tocmai pentru că românii îi reproşau legătura cu trecutul roşu.
„Democraţia nu are sens fără participarea cetăţenilor, ea nu se rezuma la votul ritualic din patru în patru ani. Deşi nu ne-a fost uşor atunci, trebuie să recunosc faptul că ar fi util să avem şi acum o societate civilă activă, vie, puternică precum cea din 90”, a spus Ion Iliescu.
Un mesaj aparte a venit de la Regele Mihai. Majestatea Sa nu a putut fi prezentă la conferinţă. A transmis un mesaj impresionat, în care spunea că este dispus să uite nedreptăţile suferite în timpul comunismului şi în vremurile tulburi de după, dacă România va triumfa.
„Viața mea a fost o lungă și loială așteptare, așteptare ca Europa să își vină în fire, așteptare ca România să se reîntoarca la ea însași”, a spus Regele Mihai în mesajul citit de principele Radu al României.
Lech Walesa, primul preşedinte al Poloniei democratice şi laureat al premiului Nobel pentru pace, a vorbit şi el despre suferinţele comunismului. Şi le-a transmis tinerilor să facă în aşa fel încât sacrificiile generaţiei sale să nu fie inutile.
„Aceasta este rugămintea mea la viitor. Avem nevoie de dezbateri, avem nevoie de emoţii, ca cele pe care le-aţi arătat şi dumneavoastră. Avem nevoie de greve, de proteste pentru ca noi să găsim soluţiile bune şi pentru a alege oamenii responsabili, oamenii potriviţi. Atunci vor spune despre generaţia noastră că nu doar a fost bună în a distruge fosta ordine globală, ci fosta generaţie a construit şi o lume mai bună”, a spus fostul președinte polonez. A venit la tribună și a vorbit liber timp de șapte minute, plângându-se că timpul alocat e prea scurt pentru câte gânduri ar fi avut de împărtășit.