După alegerile europarlamentare, Președintele României, Klaus Iohannis, și PNL au cerut Parlamentului adoptarea urgentă a soluțiilor pentru ca statul român să garanteze dreptul la vot prevăzut de Constituție: extinderea votului prin corespondență, înființarea de noi secții de votare, program de vot timp de 3 zile, prelungirea intervalului de votare în cazul în care se află alegători la coadă.
Aceste prevederi solicitate de Președintele Klaus Iohannis și PNL au fost adoptate de Parlament, astfel că românii din Diaspora au posibilitatea de a cere înființarea unei noi secții de votare. Pe site-ul www.votstrainatate.com – lansat de PNL pentru informarea românilor din Diaspora asupra votului de la prezidențiale – sunt explicați pașii prin care se poate solicita înființarea unei noi secții de votare:
„Acest lucru presupune înregistrarea ta în Registrul Electoral ca alegător în străinătate, fapt care echivalează cu solicitarea de înființare a unei noi secții.
Dacă se înregistrează cel puțin 100 de astfel de cereri pentru o localitate sau un grup de localități în străinătate, autoritățile române trebuie să facă demersurile necesare pe lângă autoritățile străine pentru a deschide o nouă secție de votare.
Mecanismul facilitează deschiderea de secții de votare în zonele cu o densitate mare a diasporei românești, în plus față de secțiile de votare organizate în locațiile tradiționale (sediile ambasadelor, consulatelor, oficiilor/secțiilor consulare, institutelor culturale sau alte locații alese de misiunile diplomatice).
Intri pe portalul AEP până pe 11 septembrie 2019 (ora 23:59) și te înregistrezi ca alegător în străinătate, declarând țara și locul din care vei vota", se arată pe site-ul www.votstrainatate.com, lansat de Partidul Național Liberal.