Digi24 şi-a propus să restituie istoria furată şi să restabilească adevărul, cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră şi al documentelor nepublicate pînă acum.
În cadrul acestui demers, în studioul Digi24 a fost invitat Virgil Ţârău, istoric.
„Au fost mai multe valuri ale mistificării. Episodul istoric a fost furat pe bucăți. E adevărat că au existat martori care au păstrat vie memoria întâmplărilor din acele zile, regimul comunist a fost foarte atent cu controlarea memoriei acestora. La sârșitul anilor 70 Coposu era fericit că apăruseră două lucrări ce spuneau cât de cât adevărul despre ce se întâmplase în peioada războiului, dar în public și privat își mărturisea nedumerirea legată de modul în care 23 august continuă să fie mistificat, iar rolul regelui și al lui Maniu continuă să fie falsificat”, a explicat el.
„Speculațiile continuă să prolifereze, chiar dacă documentele istorice sunt acum destul de clare. Există istorici care caută documente ce nu vor fi găsite niciodată, telegrame prin care României lui Antonescu i s-ar fi oferit condiții mai bune pentru armistițiu, sunt în continuare istorici care speculează cu privire la felul în care s-a întâmplat 23 august și consecințele sale””, a subliniat istoricul.
„Se face în continuare o istorie contrafactuală. Speculațiile, mai ales în zona istoriei contemporane, sunt nenumărate, pentru că avem o puzderie de dovezi și mărturii”, a declarat Virgil Țârău.
„23 august ca zi națională a României a fost inventat în anii 50, într-o campanie de spălare a creierelor și reconfigurare a memoriei contemporanilor. În mai 1948 campania a scos din patrimoniul istoric național data de 10 mai, în anii 50 au început formele incipiente ale transformării actului de la 23 august ca zi națională”, a explicat el.