Rezultatul votului din Statele Unite nu are, într-o bună măsură, legătură directă cu Donald Trump, crede Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul spune că majoritatea albă a mers la vot în semn de revoltă faţă de corectitudinea politică. Iar candidatul republican a fost supapa care a permis explozia majorităţii ţinute sub control, cel puţin în ultimii 20 de ani, prin intermediul minorităţilor.
C.T. Popescu: „Trump? Tot timpul a înjurat, ca la uşa... Mă rog, să nu spun uşa cortului pentru că voi fi învinovăţit de incorectitudine politică. Aia este unul din elementele care l-a adus pe Trump în Casa Albă. Controlul majorităţii prin minorităţi. În comunism, controlul populaţiei se face cu Securitatea, poliţia politică, organele de represiune, că aia este, e dictatură. Când intri în democraţie, tot asta vrei. Cei care conduc doresc acelaşi lucru ca şi conducerile comuniste. Majoritarul, ca să fie ţinut sub control şi să nu-i vină idei, trebuie tot timpul stresat, hărţuit, înţepat... de cine? De minoritari. Toate aceste minorităţi – negri, evrei, hispanici, homosexuali, copii, femei -, toate te puteau în fiecare moment hărţui pentru că aşa permitea această corectitudine politică. A fost o modalitate de ţinere sub control a majorităţii. Şi această hărţuire continuă a explodat. Acum. Este revolta omului alb. Nu contează Trump atât de mult cât a contat acumularea asta şi avem revolta omului alb american dus la biserică şi cu nu prea multă şcoală. Ăsta este votantul principal al lui Donald Trump. A fost mult prea mult timp înţepat şi hărţuit de această corectitudine politică şi acum a explodat.”
În ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton, Cristian Tudor Popescu spune că înfrângerea acesteia are la bază motivul pentru care a intrat fosta primă doamnă în campanie electorală: „Asta ar fi fost o chestie extraordinară. Să se mai facă o întâlnire între candidaţi, între inamici, după ce s-au încheiat ostilităţile. Să mai aibă loc o întâlnire unde nu mai e nevoie să se înjure, nu mai e nevoie să joace tot teatrul ăla. Să fie o întâlnire pe bune. Şi acolo eu, moderator, aş fi pus două întrebări. Domnului i-aş fi spus aşa: Mai sunt fraudate alegerile, domnule preşedinte, cum spuneaţi acum o săptămână? Sau nu? Nu i-a pus nimeni întrebarea asta până acum. Iar pe doamna aş întreba-o: Dumneavoastră, stimată doamnă Clinton, aţi venit în aceste alegeri pentru că aţi stat 8 ani după bărbatul şi 8 ani după Barack Obama şi aţi considerat că, în sfârşit, a venit şi rândul dumneavoastră? Pentru că nu-i frumos, eraţi de rând, nu-i aşa? De aceea a venit această doamnă. Asta este cheia înfrângerii ei.”