BRADUL CU POVEȘTI. Seryl Talpalaru, profesorul care a format generații de elevi de elită

Data publicării:
talpa

Din centrul de excelenţă din Iaşi ies, an de an, copii care obţin premii la toate concursurile la care participă şi au speranţa că într-o zi vor face mai mult pentru ţara lor, România.

Orice teorie are la bază un număr de principii. Principiile sunt nişte adevăruri ale naturii care sunt confirmate de fiecare dată în viaţa de zi cu zi”, spune prof. Seryl Talpalaru.

O sală de clasă, elevii fermecați și un dascăl. Seryl Talpalaru. În urmă cu 43 de ani, pășea timid la catedră. Avea un singur gând: să își învețe elevii să iubească școala, fizica și să obțină rezultate deosebite. Performanță.

Poate pare o lozincă dar sincer nu este. Mi-am iubit foarte mult meseria. Mi-am iubit şI mi-am respectat întotdeauna foarte mult elevii şI m-am bucurat întotdeauna de rezultatele bune pe care le-au avut”, spune profesorul.

Încă de când era elev în școala generală, a reușit să își convingă colegii că la fizică și matematică iei nota 10 doar dacă pui suflet.

Îmi ajutam colegii, cei care nu făceau faţă la matematică şi la fizică, şi a început să-mi placă lucrul acesta, să-i văd că reuşesc. Îmi ajutăm colegii nu dându-le caietul să copieze, ci le explicam pentru că ştiam ce-i aşteaptă, că dau ochii cu profesorul care le va pune întrebări la care nu vor şti să răspundă”, povestește Seryl Talpalaru.

Și nu s-a lăsat până nu a reușit. A format generaţii de elevi, a bifat premii importante la concursuri naţionale, internaţionale şi olimpiade. A fost director, şef al inspectoratului şcolar, membru în Comisia naţională de fizică din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi coautor la 8 manuale.

Iar astăzi, Seryl Talpalaru este este omul datorită căruia Iaşul are un centrul de excelenţă. Acolo, modest, preda fizică, şi acum, chiar dacă a ieşit la pensie. Îşi face meseria, la fel că în prima zi de dascăl pentru că în mijlocul elevilor simte că e acasă. Iar copiii îl răsplătesc cu rezultate care îi fac deopotrivă să fie mândri.

Îl respectă și apreciază nu doar elevii, ci și colegii din învățământ. E un model și pentru unii, și pentru alții.

Este un foarte exigent cu profesiunea. Întotdeauna a spus că Cea mai frumoasă Meserie pe care şi-o poate alege un om este meseria de dascăl. Şi am un model. Pentru mine este un model de dascăl”, mărturisește prof. Cătălin Budeanu, de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă.

Profesorul Talpalaru face parte din acei profesori cu un destin de miracol, pentru că dincolo de competenţă ştiinţifică incontestabilă a avut şi o vocaţie de a construi şcoli, de a zidi de a fi întemeietor de instituţii”, spune prof. Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Iar cei care îl urmează au o sarcina grea de indeplinit. „Este o misiunea foarte grea. Nu este deloc uşor pentru că dumnealui s-a impus ca un manager foarte bun. Repet, a făcut lucruri excepţionale. Personalitatea impunătoare a domnului profesor Seryl Talpalaru ne duce cu gândul la vorbele cronicarului: Se nasc şi-n Moldova oameni”, afirmă prof. Paula Gavrilescu, director al Colegiului Naţional Emil Racoviţă.

Ca e fizică, școală sau orice altă îndeletnicire, profesorul Talpalaru are un singur sfat: „Să aveţi înţelepciunea să vă alegeţi un domeniu în care să fiţi încântaţi de ceeea ce realizaţi, să vă bucuraţi de realizările voastre şi cei din jur să profite practic de ceea ce realizaţi voi. Este foarte importantă împlinirea pe care o veţi simţi atunci când veţi activa într-un asemenea domeniu. Mult succes!”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri