Fotograful american din Sibiu a călătorit ca și brăduțul în toată România și a dus în lume peste 40.000 de instantanee despre țara noastră. Americanul Scott Eastman a realizat mii de poze într-un an pentru a arăta România reală „în afară", cu instantanee înfățișând copii în școli, nunți, botezuri, înmormântări, oameni lucrând din greu în fabrici sau pe câmp.
În 2005, Scott a ajuns la Sibiu. El nu intenționa să viziteze această zonă deoarece prietenul său realizase chiar multe fotografii acolo. Voia să meargă de la Timișoara la Cluj și din cauza unui accident rutier a stat ore în șir în coloană, pe șosea, așteptând deschiderea traficului.
În mașina oprită în spatele său era un sas care venea către Sibiu, unde dorea să cumpere o proprietate la Cisnădioara, iar acesta i-a propus să-l însoțească și să vadă zona. Scott a acceptat.
Prin intermediul aceleiași persoane și-a cunoscut actuala soție, Ana-Maria. Un an mai târziu, Scott și Ana-Maria erau un cuplu, iar la începutul lui 2007 s-a născut Alexandra. Întrebat de ce a ales să se stabilească el în România și nu și-a dus familia în America, Scott spune că așa a fost mai ușor.
„Familia Anei-Maria are o fabrică în Sibiu. Asta nu se poate muta, iar eu, ca fotograf, puteam lucra oriunde. Mi-am pus lucrurile într-un container, inclusiv mașina, și le-am trimis în România. Ana-Maria a trăit întreaga viață în Sibiu. Eu am trăit în diferite locuri din America, chiar și în Anglia, și eram obișnuit să-mi împachetez lucrurile și să plec”, spune Scott.
Scott Eastman a devenit în 2008 a fotograful oficial al celui mai mare festival de teatru din Europa, cel de la Sibiu. Artistului îi place să imortalizeze însă orice peisaj sau personaj care îl impresionează. Adoră să surprindă chipuri care spun poveşti. Străbate străduţele din Sibiu şi se opreşte de fiecare dată când vede oameni interesanţi.
Preferata lui este o fotografie pe care a făcut-o unei doamne în vârstă care zâmbea de la fereastra unei case istorice. Americanul a aflat abia după ce a păsat pe declanşator că în spatele fericirii de care radia femeia, se ascundea o poveste tragică.
„A trăit atât de multe în viaţa ei. Era copil în perioada celui de-Al Doilea Război mondial şi a fost deportată în Uniunea Sovietică”, spune fotograful.
Fotografiile americanului se regăsesc în albume importante, de referinţă pentru oraşul de pe Cibin. Albumul oficial al catedralei ortodoxe din Sibiu poartă semnătura lui. La fel şi numeroase alte proiecte care l-au făcut cunoscut în toată lumea, prin care a făcut cunoscute frumuseţile României.