Unii absolvenţi de liceu s-au grăbit să depună actele chiar în prima zi de înscriere şi sunt optimişti. „Am picat la mate, dar o să îl iau. Am şi o soră care mă ajută. Am început să fac meditaţii la mate şi am început să mă descurc, să înţeleg”, spune un elev care a ratat prima sesiune a bacalaureatului din acest an.
Alţii caută încă vinovaţi şi nu sunt siguri că au un plan în cazul în care, totuşi, obţin diploma de bacalaureat.
„Atât timp cât profesorii nu-s în stare să ia un cinci la evaluarea din vară pe care o au, nici elevii nu pot lua un examen de bac fără pregătire, notă de peste cinci”, spune o elevă.
Statisticile arată că doar unul din zece candidaţi care nu ia examenul din prima reuşeşte să obţină ulterior diploma de bacalaureat.
„Înainte de această sesiune erau 340.000 de absolvenţi fără bacalaureat promovat. În această sesiune s-au înscris 25.000 de absolvenţi din promoţiile anterioare. 3000 au absentat. E un lucru mai greu de înţeles de ce te-ai înscris şi după aceea nu te-ai prezentat. Au rămas 22.000 de absolvenţi din promoţiile anterioare. Din cei 22.000 au promovat 6.000 de absolvenţi proveniţi din promoţiile anterioare. Deci se adaugă cei prezentaţi şi nepromovaţi de anul aceasta şi, de asemenea, se adaugă nereuşiţii din promoţia curentă. Se adaugă la cei 340.000. Un număr extrem de mare, admit”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
A doua sesiune de bacalaureat începe pe 17 august, cu proba orală la Limba română. O săptămână mai târziu încep probele scrise. Primele rezultate se afişează în ultima zi din august, iar cele de după contestaţii, pe 3 septembrie.