BAC 2021. Subiectele și baremul la limba română, proba care a deschis sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat
Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2021, așa-numita „sesiune de toamnă”, începe luni cu proba scrisă la limba și literatura română. Subiectele, de dificultate medie, au aceeași structură și sunt similare cu cele din prima sesiune a BAC 2021, desfășurată în iunie-iulie.
Subiectele și baremul de corectare la sesiunea de toamnă a bacalaureatului 2021
ACTUALIZARE ORA 16:30 Candidaţii la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au avut ca subiecte la proba de Limba şi literatura română cerinţe pe baza unui fragment dintr-un volum de Cella Serghi şi textul narativ.
La primul subiect candidaţii au avut de rezolvat cerinţe pe baza unui fragment din Cella Serghi şi de redactat un text de minimum 150 de cuvinte raportându-se la informaţiile din fragmentul extras din volumul „Amintiri şi evocări despre E. Lovinescu”, dar şi la experienţa personală sau culturală.
Cel de-al doilea subiect a constat în prezentarea în minimum 50 de cuvinte a rolului notaţiilor autorului dintr-un fragment din „Take, Ianke şi Cadîr” de Victor Ion Popa.
Absolvenţii de liceu profilul umanist au avut de redactat la subiectul al treilea un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu.
Absolvenţii de la profilul real şi cei de la filiera tehnologică au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu, relatează Agerpres.
Vedeți AICI subiectele la profilul real și AICI baremul de corectare.
Vedeți AICI subiectele la profilul uman și AICI baremul de corectare.
Potrivit Ministerului Educației, sunt 39.000 de elevi care vor susține examenul de bacalaureat în sesiunea a doua. Dintre aceștia, aproape 25.000 de absolvenți provin din promoția 2020-2021, iar restul de aproape 14.000 sunt din promoții anterioare.
Spre deosebire de prima sesiune a Bacalaureatului 2021, în sesiunea de toamnă mai întâi se susțin probele scrise și apoi se face echivalarea probelor de competențe.
Candidații s-au putut înscrie la Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, cu actele precizate în metodologia Ministerului Educației, până la data de 26 iulie.
Rata de promovare la Bacalaureat 2021, după prima sesiune, a fost de 69,8 la sută, în creștere cu aproape 5% față de aceeași etapă a BAC-ului de anul trecut.
Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă. Cum arată subiectele la română
Programa pentru Bacalaureat 2021 la Limba română a fost aprobată prin Ordinul 3.237/2021. Ministerul Educației a eliminat anumite teme, dat fiind contextul pandemic și desfășurarea școlii în regim online pentru o bună bucată a anului școlar 2020-2021.
Pentru examenul de limba română, probă obligatorie la toate profilurile, elevii au avut la dispoziție teste de antrenament, cu modele de subiecte.
Proba la română este structurată în trei mari subiecte: I, II și III.
Subiectul I - cotat cu 50 de puncte - are două părți, A și B, iar la A sunt de obicei 5 cerințe, notate fiecare cu câte 6 puncte. B-ul are 20 de puncte.
La subiectul I este dat un fragment la prima vedere, iar cerințele de la punctul A verifică în ce măsură elevul a înțeles despre ce este vorba în text.
La punctul B, elevului i se cere să redacteze un text argumentativ propriu, de minimum 150 de cuvinte, în care să își susțină punctul de vedere legat în general de o anumită idee prezentă în textul dat.
Subiectul II - care verifică de obicei noțiuni despre mijloacele artistice ale unui text, poate fi un comentariu de poezie sau un fragment de text dramatic - este cotat cu 10 puncte, iar pentru subiectul III - un eseu de teorie literară particularizat pe o operă studiată, uneori poate fi la alegere - se dau 30 de puncte.
De obicei, indiferent de profilul real sau uman, subiectele I și II sunt aceleași. Diferențele de cerință apar la subiectul III.
Vedeți aici ce subiecte au picat la limba și literatura română la prima sesiune a bacalaureatului 2021 și cum se notau, conform baremului.
Cine dă bacalaureatul de toamnă
Examenele în sesiunea de toamnă a bacalaureatului pot fi susținute de candidații care nu s-au putut prezenta sau nu au promovat în sesiunea de vară, dar și de candidații din promoțiile anterioare care au picat.
Nu este permis, însă, accesul acelor candidați care au fost dați afară din examen, la prima sesiune, în urma unor tentative de fraudă. Aceștia vor putea repeta examenul de bacalaureat abia anul viitor.
Candidații care în prima sesiune a Bacalaureatului 2021 nu au promovat o probă (nu au luat nota 5), dar le-au promovat pe celelalte, nu trebuie să dea din nou toate cele trei examene, ci doar pe cel care l-au picat.
Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).
Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2021 sunt așteptate în data de 3 septembrie, iar absolvenții vor putea să se înscrie și la facultate, întrucât o serie de instituții de învățământ superior, cărora le-au mai rămas locuri libere, organizează o nouă sesiune de admitere, în general pe baza mediei obținute de candidat la bacalaureat. Universitatea Politehnică București, de pildă, își încheie sesiunea de admitere la 16 septembrie.
Calendar Bac 2021, sesiunea de toamnă
Prima probă scrisă a sesiunii de toamnă pentru BAC 2021 va fi la limba și literatura română. Urmează apoi proba obligatorie a profilului și cea la alegere, în 17, respectiv 18 august. Ultima probă scrisă va fi limba maternă, în 19 august.
- 16 august 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
- 17 august 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
- 18 august 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
- 19 august 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă
- 23-24 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
- 25 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
- 26 – 27 august 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
- 30 – 31 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)
Reguli pentru examenele de bac, sesiunea de toamnă
Examenule scrise încep la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30. Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie.
Candidații nu au voie să între în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau alte obiecte, care vor fi lăsate în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Dacă elevii refuză să depoziteze aceste obiecte, ei nu vor fi primiți în examen. Obiectele interzise în examen sunt: manuale, cărți, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
La Bacalaureat 2021, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare. Cei care încalcă regulile sunt dați afară din examen.
Sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video și audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen.
Candidații vor folosi numai hârtia distribuită de asistenți.
Mai mult, elevii nu au voie să își treacă numele pe lucrare, în afara colțului care se sigilează. Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate, în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise.
Elevii pot părăsi sala de examen doar după o ora și jumătate de la distribuirea subiectelor.
Timpul efectiv de lucru va fi de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea de toamnă
- 31 august 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
- 31 august 2021 – orele 12.00 – 18.00 – depunerea contestațiilor. Se poate face atât în format fizic, cât şi electronic. Candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
- 1- 3 septembrie 2021 Rezolvarea contestațiilor
- 3 septembrie 2021 Afișarea rezultatelor finale.
Editor : Luana Pavaluca
- Etichete:
- bacalaureat 2021
- rezultate bacalaureat 2021
- bacalaureat 2021 sesiunea de toamna
- subiecte bac romana
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News