Foto: Gulliver/GettyImages
ACTUALIZARE 16.55: Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a precizat că există suspiciuni că echipamentul cu care sportivii români au plecat la Rio a fost contrafăcut.
„Astăzi polițiștii au efectuat trei percheziții în București și Ilfov. Activățile s-au desfășurat la sediul social și punctul de lucru ale unei societăți comerciale bănuită de comerț cu articole sportive contrafăcute. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că societatea ar fi încheiat și derulat activități contractuale cu autorități contractante în domeniul sportului și ar fi livrat aceste articole sportive contrafăcute. Cercetările sunt efectuate sub parchetul de pe lângă judecătoria Sectorului 1 până în acest moment, colegii au indisponibilizat mai multe bunuri pe care l-au depistat și au ridicat mostre pentru a stabili dacă aceste produse sunt sau nu contrafăcute”, a spus purtătorul de cuvânt al IGPR.
Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române ridică documente de la Comitetul Olimpic Român și fac percheziții la sediul firma care a livrat echipamentele sportivilor români de la Jocurile Olimpice de la Rio, care s-au plâns că sunt contrafăcute și de proastă calitate.
Într-un comunicat IGPR, se arată că, din primele cercetări, a rezultat că firma în cauză ar fi încheiat şi derulat relaţii contractuale cu autorităţi contractante din domeniul activităţilor sportive, furnizând echipamente sportive susceptibile a fi contrafăcute, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Chiar în debutul Jocurilor Olimpice, sportivii români s-au plâns, după cum a relatat pe blogul său jurnalistul Cătălin Tolontan, că echipamentele care li s-au dat sunt de proastă calitate, se rup ușor și nu rezistă la spălare, în vreme ce etichetele indică faptul că sunt contrafăcute.
Investigația jurnalistului a dezvăluit că firma care a furnizat echipamentele lotului olimpic de la Rio este Pax Creative Sports SRL, valoarea contractului fiind de 130.000 euro.
E vorba despre tricouri, șepci, încălțăminte sport, genți de voiaj și rucsacuri. „Produsele trebuie să aibă o cromatică uni sau în combinații de culori, cu condiția asortării acestora astfel încât să creeze o imagine estetică reprezentativă, unitară”, se arată în contractul de atribuire 170351/22.06.2016.
Contract în valoare de 571.032 lei, aproximativ 130.000 euro. Cantitatea, între 148 și 168 de seturi. Adică în jur de 800 de euro pe set. Suma nu pare mare și poate că aici e una dintre probleme.