„O strategie pentru Marea Neagră va provoca în mod necesar definirea a două relaţii-cheie pentru Statele Unite. Prima este Turcia. În afară de Rusia, Turcia este o putere locală majoră în Marea Neagră. Are interese în întregul bazin al Mării Negre, şi anume, în Siria, Irak, Caucaz, Rusia şi Ucraina. A alinia strategia Statelor Unite cu cea a Turciei ar constitui o precondiţie pentru o astfel de strategie a Mării Negre, ceea ce înseamnă că ambele naţiuni ar trebui să facă modificări serioase ale politicilor lor”, consideră George Friedman, analist american de politică externă.
Începe SUMMITUL NATO. Sunt aşteptate decizii majore în contextul conflictelor din Ucraina, Irak, Siria, Afganistan şi Libia
ANALIZĂ. Ce se ascunde în spatele aşa-zisului armistiţiu de o oră dintre Ucraina şi Rusia?
SUMMIT NATO 4-5 SEPTEMBRIE 2014
„În afară de faptul că este o bază potenţială pentru operaţiuni aeriene în regiune, mai ales în Ucraina, a sprijini România pentru a construi o forţă navală semnificativă în Marea Neagră - eventual, inclusiv nave amfibii - ar furniza o forţă de descurajare împotriva ruşilor. Polonia este o ancoră în Câmpia Europei de Nord, dar acţiunea are loc acum în Marea Neagră, ceea ce face din România partenerul crucial în Peninsula Europeană. Această ţară va resimţi prima presiunea dacă Rusia îşi recâştigă poziţia în Ucraina”, mai spune George Friedman.