Nu este prima dată când se discută despre un act normativ privind graţierea şi amnistia în România. În 2013, parlamentarii au vrut să introducă, fără prea multă vâlvă, această lege pe ordinea de zi a Parlamentului. Aşa a apărut ,,marţea neagră''. Acum, scenariul a fost similar. Ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal erau pregătite, dar nu au fost puse pe ordinea de zi a Guvernului. Presa a semnalat intenţiile Executivului, iar preşedintele a dat peste cap planurile guvernanţilor. Iată filmul celui mai dezbătut subiect din ultimele două săptămâni.
Pe 17 ianuarie, Hotnews avertiza că, a două zi, Guvernul va adopta două ordonanţe de urgenţă. Una privind graţierea şi o alta care aducea modificări Codului Penal
A doua zi, la ora 09.23, preşedintele făcea prima sa vizită la guvern de când s-a instalat la Palatul Cotroceni.
„Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți - ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață. S-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de Guvern”, a spus președintele Klaus Iohannis la ședința de guvern pe care a și prezidat-o.
Ulterior, premierul a recunoscut că Executivul ar avea tot dreptul să dea astfel de ordonanţe, dacă ar dori.
„Ca să fim clari! Conform Constituției avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie în Constituție că avem voie (...) să facem lucrul ăsta? Da”, a explicat Sorin Grindeanu.
Proiectele chiar existau şi au fost trimise, în aceeaşi zi, factorilor de decizie din Justiţie, ca să-şi spună părerea. Toţi s-au împotrivit. CSM, Înalta Curte, Parchetul General şi DNA.
„Are loc o dezincriminare parțială, mascată a infracțiunii de abuz în serviciu. Practic, toți cei care și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea legii și au produs prejudicii vor fi apărați de pedeapsă”, a precizat Laura Codruța Kovesi.
Guvernul nu a dat semne că renunţă la idee, aşa că preşedintele a început demersurile pentru un referendum. A explicat de ce.
„Eu nu exclud graţierea. Graţierea face sens dacă se graţiază cei care sunt în închisori, nu cei care stau în Parlament şi aşteaptă graţierea”, a precizat Klaus Iohannis.
Totul s-a petrecut în perioada în care Liviu Dragnea a fost plecat la Washington, la învestirea lui Donald Trump. Întors în ţară, liderul PSD a spus că nu ştia nimic de intenţia Guvernului.
„Și eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înțeles foarte mult, exact ce vor să facă, aștept și eu să văd totuși o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei și nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru”, a explicat Liviu Dragnea.
Era acelaşi Liviu Dragnea care a luat asupra sa întreaga responsabilitate a acestei guvernări. El a fost cel care a anunţat toate măsurile executivului de până atunci.
„Mi-am asumat şi îmi asum toată răspunderea pentru echipa guvernamentală. Le-am spus şi lor asta”, a declarat Liviu Dragnea.
Disputele au dus la proteste masive în capitală şi în ţară, dar ideea nu a fost abandonată. Ministrul Justiţiei a fost desemnat ca singur responsabil de refacerea celor două proiecte şi construirea unui pachet legislativ mai larg. Aşa că Florin Iordache a plecat în turneu prin penitenciare ca să se documenteze despre condiţii şi a anunţat o dezbatere publică.
„Sunt foarte mulţi care vor veni acolo şi vor susţine aceste două acte normative. Ceea ce mă interesează pe mine este să avem două acte normative coerente, iar decizia Guvernului să fie în consecinţă - ne asumăm răspunderea, mergem în procedură de urgenţă, mergem ca proiecte de lege”, a spus ministrul Florin Iordache.
Între timp, Liviu Dragnea a încercat să calmeze spiritele şi a susţinut că ordonanţele nu sunt pentru el.
„Am văzut că se discută că sunt făcute pentru mine. Pe mine nu mă interesează, indiferent ce prevederi vor fi în acele ordonanțe, mie oricum mi se pot face dosare unul după altul. Eu nu mă îmbăt cu apă rece că vor face ei nu știu ce ordonanțe și o să mă scape sistemul din mână. Nu cred așa ceva pentru că miza este foarte mare”, a spus Liviu Dragnea.
Unul din argumentele celor care susţin ordonanţa graţierii este că astfel s-ar putea rezolva situaţia aglomerării din penitenciare.