Organizaţiile care luptă împotriva discriminării spun că Academia Americană de Film ar fi avut de unde să aleagă pentru a nominaliza actori şi actriţe de culoare. Un exemplu este filmul „Selma”, o cronică a campaniei duse de Martin Luther King pentru drepturi egale de vot.
„Rolul lui Martin Luther King este genul de interpretare care, de obicei, primeşte o nominalizare. E un personaj desprins din realitate. E o transformare fizică, o interpretare uimitoare într-un film cu un mesaj social puternic. Cred că multă lume a fost surprinsă, inclusiv eu, că nu a primit o nominalizare pentru acest rol”, spune Matthew Belloni, editor la „The Hollywood Reporter”.
„E nedrept să vedem că nu există niciun afro-american pe listă. Suntem furioşi. Suntem supăraţi!”, spune William Smart Jr., liderul unei asociaţii din California.
Lipsa unui reprezentant pe lista actorilor nominalizaţi la Oscar i-a determinat pe americanii de culoare să vorbească despre discriminare, deşi filmul „Selma” a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun film şi Cea mai bună coloană sonoră. Mulţi au ţinut să atragă atenţia că 90 la sută dintre membrii Academiei de Film sunt albi şi acest lucru spune multe despre modul în care se face selecţia vedetelor. Disputa a izbucnit încă de la anunţul nominalizărilor şi a luat amploare, mai ales pe reţelele de socializare.