E ziua decisivă pentru viitorul Republicii Moldova. Noul preşedinte va fi ales prin vot direct, primul din ultimii 20 de ani. Variantele aflate în faţa celor 3 milioane de alegători sunt Igor Dodon, filorus care şi-ar dori o nouă apropiere de Moscova şi eliminarea examenului de Bacalaureat la finalul şcolii, şi proeuropeana Maia Sandu, criticată în campania electorală pentru că e nemăritată, fără copii şi pentru că şi-ar dori şi unirea Moldovei cu România. Potrivit sondajelor, Igor Dodon ar avea un avans de aproape 10 la sută în opţiunile electoratului.Înainte de votul decisiv, cei doi contracandidaţi s-au atacat fără menajamente.
Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor: „Consider că Moldova are viitor ca un stat integru, independent, suveran şi puternic. Oponenta mea consideră altfel. A recunoscut public că este unionistă şi ar vota pentru lichidarea acestui stat”.
Maia Sandu, canditatul Partidului Acţiune şi Solidaritate: „Cea mai mare problemă nu este România, Rusia, Statele Unite. Problema noastră sunt hoţii de aici din Republica Moldova”.
În cele două săptămâni care au trecut de la primul tur al alegerilor, atacurile dintre cei doi candidaţi la preşedinţia Republicii Moldova nu au contenit.
Igor Dodon, candidat la Preşedinţia Republicii Moldova: „Riscul este dacă vin unioniştii la guvernare, dacă vin unioniştii, atunci eu nu vreau să fie ce a fost la începutul anilor 90, de aceea prieteni, fiţi foarte atenţi, noi putem să rezolvăm această problemă, să reîntregim ţara, ei - o vor distruge.”
Maia Sandu, canditatul Partidului Acţiune şi Solidaritate: „Noi putem aici, împreună, să luptăm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi să nu acuzăm România pentru problemele din Transnistria”.
În disputa electorală s-a implicat şi Biserica prin vocea episcopului de Bălţi, care a numit-o pe Maia Sandu "necreştină" şi "stearpă".
Marchel, episcop de Bălţi şi Făleşti: „Creştinii în niciun caz să nu-şi dea votul lui Maia Sandu deoarece ar veni cu aportul lor la distrugerea a tot ceea ce numit duhovnicie”.
„Eu cred că o să fie Dodon, fiindcă ceilalţi ne-au folosit în ăştia şapte ani.”
„Voi vota pentru persoana care ne scăpa de hoţi, bandiţi şi birocraţi. Mai e nevoie să spun cu cine? Cu Maia Sandu”.
Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, Republica Moldova va fi condusă de un preşedinte ales direct de popor şi nu de Parlament. La urne sunt aşteptate aproximativ trei milioane de persoane cu drept de vot.