ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii care nu s-au născut români

Data publicării:
i

Este ora 9:00. Sute de oameni îşi aşteaptă rândul în faţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Pentru mulţi, e momentul în care li se îndeplineşte un vis. În doar câteva minute, vor deveni cetăţeni români şi, implicit, vor avea şi ei dreptul să-şi aleagă preşedintele. Totul înceăe cu jurământul de credinţă pentru ţară.

„Jur să fiu devotat Patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României!” - acelaşi lucru îl repetă toţi străinii care vor să devină români cu drepturi depline. În sala plină cu oameni din toate colțurile lumii, l-am cunoscut pe Yeboua Moussa Quattara. Are 38 de ani și în 2009 a lăsat Coasta de Fildeș pentru o localitate pitorească din Maramureş.

„Ziceam întotdeauna ca abia aştept sa fiu şi eu maramureşean. Uite că zilele s-au împlinit! Astăzi s-a împlinit. Mă întorc acasă cu certificatul de cetăţenie”, spune Yeboua Moussa Quattara.

Yeboua a decis să plece din ţara lui din cauza conflictelor armate dintre mai multe grupruri de rebeli. În România şi-a îndeplinit visul: a terminat facultatea de drept.

„Am statut de jurist pentru că am terminat Facultatea de Drept şi acum continui cu un masterul în penal-criminalistică. Odată cu acest certificat se deschide încet, încet drumul către o carieră de jurist în domeniul penal sau criminalistică”, mai spune Yeboua Moussa Quattara.

În aceeași sală, alături de el, doi dintre cei mai vechi fotbalişti străini care au jucat la cluburi din România: gemenii Artiom şi Arman Karamyan. Au venit în 2004 din Armenia şi au jucat la cluburi din Liga I, ca Rapid şi Steaua.

„Suntem aici de 10 ani și suntem chiar foarte bucuroși. Am jucat la foarte multe echipe aici în România, copilul e născut aici și, normal, era rândul și pentru noi”, spune Artiom Karamyan.

„Îmi doresc ca în domeniul pe care îl am să cresc niște copii care să ajungă în naționala României. Ne ocupăm de antrenorat la Concordia Chiajna”, completează Arman Karamyan.

În sală sunt şi foarte mult cetăţeni moldoveni. Nici pentru ei drumul până aici nu a fost ușor.

S-a împlinit un vis de-al meu sau de-al familiei mele, în special al bunicilor mei care sunt în lumea celor drepți și cred că de acolo de sus se bucură nespus pentru mine. Am emoții deosebite”, spune Allia Strechii.

O dată cu acest pas, toţi proaspeţii cetăţeni au primit drepturile şi responsabilităţile prevăzute de legile româneşti. Aici intră şi dreptul la vot. Kaziz, un sirian devenit de curând cetăţean român, îşi alege preşedintele.

„Aici simți că te duci și votezi. Fiecare vot are importanță. Deja este simt că am o mare responsabilitate față de România”, spune Kaziz Mohamad Taleb.

Kaziz are şi un mesaj pentru români: „Rog pe toată lumea să meargă la vot, să se exprime. E democrație și e dreptul lui”.

În ultimii trei ani, peste 200.000 de persoane au primit cetăţenia română.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri