ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Programul prezidenţial al candidatului PMP, Elena Udrea, are ca principale teme crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, industrializarea ţării şi o uniune a energiei.
„Ceea ce propune doamna Udrea este un program de guvernare, un program de guvernare care este structurat pe problemele României, care nu conţine foarte multe elemente legate de Uniunea Europeană”, afirmă analistul Cristian Părvulescu.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cealaltă femeie aspirantă la cea mai înaltă funcţie în stat, Monica Macovei, îşi impune să respecte 10 reguli. Doar una se regăseşte în prerogativele prezidenţiale, cea referitoare la politica externă.
„Decalogul Monicăi Macovei este de departe programul cel mai radical din toate câte se prezintă. Depăşeşte clar mandatul unui preşedinte, conform Constituţiei României, dar care depăşeşte şi mandatul unui Guvern”, spune Părvulescu.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu are un program care se potriveşte unui prim-ministru. Specialiştii spun că, de fapt, aceasta ar fi funcţia la care aspiră, după alegeri, fostul liberal.
„Cel mai guvernamental program pare să fie cel al lui Călin Popescu Tăriceanu. Un program de guvernare cu care se prezintă în alegerile prezidenţiale pentru a avea o şansă mai mare de a deveni prim-ministrul României”, spune analistul politic.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Un alt candidat cu experienţă în Guvern, premierul Victor Ponta, are zece teme principale. Dintre ele, doar două pot fi duse la îndeplinire de către un şef de stat: cele referitoare la securitate şi la relaţiile internaţionale.
„Rămâne în continuare programul unui candidat la preşedinţie care e prim-ministru şi are o viziune de prim-ministru asupra ţării”, susţine Cristian Părvulescu.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Principalul său contracandidat, prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis, are cel mai stufos program program electoral, întins pe mai bine de 70 de pagini. Însă la capitolul priorităţi, nu se regăseşte niciuna din sarcinile unui preşedinte al României.
„Este chiar curios de ce a acceptat un astfel de program, atât de economic, în condiţiile în care experienţa politică pe care a avut-o până acum îi putea permite un program mult mai general şi mai prezidenţial”, declară Cristian Părvulescu.
„În mod cert nu se va ajunge la un consens în legătură cu cât de jucător trebuie să fie preşedintele României, dar la fel de cert este faptul că românii nu doresc şi nu vor dori un preşedinte spectator”, spune şi analistul Valeriu Turcan.
Constituţia României pune în sarcina preşedintelui relaţiile internaţionale ale statului, vegherea la respectarea legii fundamentale a ţării şi medierea între instituţii. Ordinea, siguranţa publică şi apărarea sunt şi ele domenii în care preşedintele are atribuţii clare.
Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!