ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „O menţiune specială fac pentru ministrul Justiţiei. Îi mulţumesc doamnei Monica Macovei că a acceptat să fie membru al Guvernului României, dânsa fiind un om neangajat politic", spunea Traian Băsescu, la 29 decembrie 2004, în momentul depunerii jurământului.
În mandatul de ministru, Monica Macovei semnează promovarea unui pachet de legi pentru reforma sistemului judiciar, adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului. În februarie 2007, Senatul adoptă o moţiune iniţiată de liderul PC, Dan Voiculescu, şi susţinută de PSD, împotriva ministrului Monica Macovei. Răspunsul premierului e ferm: „Nu există o obligaţie ca ministrul care este sancţionat cu o astfel de moţiune să demisioneze". Poziţie la care se raliază public şi o parte a societăţii civile, într-o acţiune de susţinere a ministrului justiţiei şi a luptei anticorupţie.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Şi totuşi, la remanierea guvernamentală de peste două luni, ministrul Justiţiei este înlocuit.
„Cred că nu mai sunt în guvern pentru că am refuzat să avizez legi cu destinaţie şi pentru că am insistat puţin cam mult pe legislaţia anticorupţie", declara fostul ministru. Monica Macovei, la 4 aprilie 2007.
În timpul mandatului ministerial, numele Monicăi Macovei apare şi într-o serie de controverse intens mediatizate. Una dintre ele ţine de înfiinţarea ANI. Controlul averilor şi existenţa unui mecanism eficient de verificare au fost parte din cerinţele europene adresate constant României. De aceea, s-au şi regăsit în Strategia Naţională Anticorupţie 2005-2007, asumată de guvernul Tăriceanu. După lupta cu opozanţii proiectului ANI, cu doar câteva săptămâni înainte de înfiinţarea Agenţiei, Monica Macovei îşi pierdea mandatul de ministru.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Au mai trecut doi ani până a intrat oficial în politică. În anul 2009 se înscrie în PDL şi candidează pentru Parlamentul European. Statisticile de acolo arată că a fost unul dintre cei mai activi raportori dintre cei peste 750 de europarlamentari.
În vara anului 2012, la cel de-al doilea referendum pentru suspendarea preşedintelui României, Monica Macovei se implică activ în campanie, alături de liderii PDL „Mesajul nostru adevărat este Staţi Acasă!. Nu mergeţi la vot, pentru a nu legitima o lovitură de stat", îndemna Monica Macovei la 29 iulie 2012.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În discursurile sale de atunci, invocă date despre o presupusă viitoare fraudare a scrutinului de către USL, afirmaţie ce i-a atras o plângere penală din partea liderilor Uniunii.
În februarie 2013, Monica Macovei intră în cursa pentru preşedinţia Partidului Democrat-Liberal, contra Elenei Udrea şi a lui Vasile Blaga.
"Vrem să fim credibili, nu să rostim doar lozinci. Vrem standarde etice ca să se aplice permanent şi nu numai înainte de alegeri. Vrem ca promovarea în funcţii de partid să se facă în funcţie de profesionalism, nu pe bani. PDL nu poate fi condus de oameni care nu sunt credibili", susţinea Monica Macovei în proiectul de reformare a partidului. Câştigătorul este Vasile Blaga.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. La alegerile europarlamentare din vara acestui an, Monica Macovei câştigă un nou mandat. Dar pe 5 august, ia prin surprindere opinia publică prin anunţul că îşi va depune candidatura ca independent pentru Cotroceni. Apoi demisionează din PDL.
„Dacă toţi cei care cred în mine mă vor vota, atunci vom intra în turul doi şi vom câştiga. Şi nu uitaţi: şi David l-a învins pe Goliat. Şi noi o să învingem!”, este încredințată Monica Macovei.
Viziunea politică a Monicăi Macovei pentru un mandat prezidenţial cuprinde „zece porunci” pentru clasa politică şi o sută de măsuri pentru simplii cetăţeni.
„Preşedintele ar trebui să fie un model în toate şi pentru toţi. Voi fi un preşedinte demn, care va respecta pe toată lumea, oamenii, politicienii. (...) Voi respecta trecutul acestei naţiuni şi voi face tot ce pot pentru ca viitorul să fie al nostru, al oamenilor. Și să ne transformăm ţara”.
Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!