ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Portret de candidat: Călin Popescu Tăriceanu

Data publicării:
tariceanu captura profil

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În 1993 revine în PNL şi, la scrutinul din 1996, este ales iar deputat, apoi numit ministru al Industriei în Guvernul Ciorbea. Anul 2003 îl găseşte pe baricadele Alianţei DA, formată de PNL şi PDL. În toamna lui 2004, un episod neaşteptat îl lansează în prim-planul politic împreună cu Traian Băsescu: Theodor Stolojan se retrage din cursa prezidențială.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În noiembrie 2004, proaspăt alesul preşedinte Traian Băsescu îl desemnează pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru, iar liderii PNL îl confirmă la şefia partidului. După doar un an, alianţa se clatină, iar premierul încearcă să provoace alegeri anticipate. După două săptămâni se răzgândeşte.

Nu este momentul abandonului, un conducător curajos nu-şi abandonează poporul la greu. Între a fi consecvent şi a demisiona şi a conduce eforturile de refacere a ţării, am ales soluţia care şi moral, şi patriotic a trebuit să fie aleasă”, explica premierul Tăriceanu.

Este momentul declanşării a ceea ce presa a numit Războiul Palatelor.

Traian Băsescu spunea că la 5 aprilie 2006 că regretă că l-a numit premier pe Călin Popescu Tăriceanu. „Am crezut că va fi partenerul meu, opţiunea dânsului a fost să fie partenerul altui grup”, spunea președintele.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În iunie 2006, Călin Popescu Tăriceanu se declară partizanul retragerii militarilor români din Irak, opinie taxată de preşedintele Traian Băsescu:

„Iniţiativa PNL de retragere a trupelor din Irak este un puci anti-România”, afirma Președinția.

Tot de Irak se leagă alt incident, soldat cu demisia ministrului de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, la cererea premierului Tăriceanu. Funcţia a rămas vacantă 43 de zile, pentru că preşedintele a refuzat să semneze decretul de numire a lui Adrian Cioroianu ca ministru de Externe. Situaţia a fost tranşată de Curtea Constituţională, în 5 aprilie 2007.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. După numai două zile, Călin Popescu Tăriceanu scotea Partidul Democrat de la guvernare şi declara: „Alianţa PNL-PD nu mai are resurse interne pentru a fi o soluţie în beneficiul României. Ca premier, sunt primul care trebuie să recunoască acest adevăr”.

Noul guvern, cu UDMR partener şi cu sprijinul PSD, rezistă până pe 22 decembrie 2008. Apoi, liberalii ajung în opoziţie, iar în 2009, Câlin Popescu Tăriceanu pierde şefia PNL:

„Domnule preşedinte al PNL Crin Antonescu, dragă Crin, vreau să te felicit ptr succesul pe care l-ai realizat astă seară. Te felicit, dar nu te invidiez pentru că ai să vezi cât de greu este să fii preşedinte al PNL-ului”, îi spunea Călin Popescu Tăriceanu lui Crin Antonescu, după ce a pierdut conducerea partidului.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Noua conducere a PNL optează, în februarie 2011, pentru înfiinţarea Uniunii Social-Liberale, împreună cu PSD. Fostul premier nu se număra printre susţinătorii alianţei. În 2014, Crin Antonescu rupe USL şi scoate partidul de la guvernare. Popescu Tăriceanu demisionează din PNL şI lansează ideea înfiinţării unui nou partid liberal.

„Dragă Crin, dacă tu nu îţi vei asuma această responsabilitate, atunci o voi face eu; îi voi cere lui Ponta să îşi ţină toate angajamentele luate în cadrul USL faţă de PNL”, anunța Călin Popescu Tăriceanu.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. După alegerile europarlamentare din mai 2014, Crin Antonescu îşi depune mandatul de preşedinte al PNL, iar Popescu Tăriceanu încearcă să revină în partid. Fără succes însă.

Încurajat de partenerii din fosta alianţă USL, Călin Popescu Tăriceanu lansează Partidul Liberal Reformator şi anunţă că va intra în cursa către Cotroceni.

Dacă Călin Popescu Tăriceanu prin voința românilor va fi ales preşedinte, vom lucra, dacă eu voi fi preşedinte, vreau ca dumneavoastră să fiţi alături de PSD , de UNPR şi PC”, spunea Victor Ponta la 1 august.

Românii trebuie să înţeleagă şi trebuie să ştie că există o şansă pentru bunăstare şi că există şi un alt mod de a face politică, un mod prin care ei sunt beneficiarii politicii şi nu politicienii, că ei trebuie să fie respectaţi pentru ceea ce fac”, afirma Călin Popescu Tăriceanu în 27 septembrie.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Ce pensie are Angela Merkel, după 16 ani la conducerea Germaniei
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu...
Newsweek
Cu câți bani se încarcă voucherul de alimente în 2025? Ce pensie trebuie să ai ca să primești banii?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025