Alegeri locale 2020. De ce sunt importanți consilierii locali

Data publicării:
Carte de identitate care are lipite pe verso autocolantele care dovedesc ca persoana respectivă a votat
Carte de identitate care are lipite pe verso autocolantele care dovedesc ca persoana respectivă a votat Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Multe dintre deciziile importante pentru o comunitate nu pot fi lăsate în seama unei singure persoane. Astfel, acestea revin Consiliilor Locale. Ele sunt formate din consilieri locali aleși prin vot direct, pe liste, iar numărul acestora poate varia în funcție de populația localității. Pot fi cel puțin 9, în cazul unei comunități cu sub 1500 de locuitori, și până la 55, în cazul Consiliului General al Municipiului București.

Una dintre atribuțiile principale ale Consiliului Local este aprobarea bugetului, adică împărțirea banilor. La propunerea primarului, consilierii decid prin vot cum să fie cheltuite fondurile comunității provenite din taxe și impozite. Tot de ei depinde și cât de mari sunt aceste dări pe care le plătim cu toții către bugetul local.

De votul consilierilor depinde cum sunt folosite resursele naturale de pe raza localității sau bunurile și proprietățile comunității. Ei aprobă construirea locuințelor sociale și criteriile pe baza cărora acestea sunt repartizate.

Condițiile din școli sau din spitalele aflate în administrarea localității depind și ele de votul Consiliului. La fel și eficiența ordinii publice sau buna funcționare a serviciilor sociale care vizează copiii, bătranii sau persoanele cu nevoi speciale.

Consilierii pot să decidă acordarea unor sporuri sau facilități pentru medicii și dascălii din localitate.

Consiliul Local poate să schimbe denumirile străzilor, piețelor sau ale altor obiective.

De asemenea, se ocupă de restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, parcurilor și rezervațiilor naturale.

Chiar și acordarea titlului de cetățean de onoare al unei comunități este stabilit tot prin hotărâre a Consiliului Local.

Nu în ultimul rând, acesta are rolul, foarte important, de a verifica activitatea primarului și, eventual, de a-l trage la răspundere în cazul încălcării diverselor reglementări.

Atribuțiile Consiliului Local

- aprobă bugetul unității administrativ-teritoriale

- stabilește și aprobă impozitele și taxele locale

- avizează punerea în valoare a resurselor naturale de pe raza unității administrativ-teritoriale

- aprobă construirea locuințelor sociale, criteriile pentru repartizarea lor și a unităților locative aflate în proprietatea sau în administrarea sa

- hotărăște acordarea unor sporuri și a altor facilități personalului serviciilor publice de interes local

- atribuie sau schimbă denumiri de străzi, de piețe şi de obiective de interes public local

- Consiliul Local poate conferi titlul de cetățean de onoare

(Sursa: Codul administrativ)

27 septembrie este ziua în care îi alegem pe cei care vor gestiona banii comunității în care trăim pentru următorii patru ani. De ei depinde să avem apă caldă la robinet, dar și drumuri asflaltate, parcări, străzi curate și parcuri amendajete. Transportul în comun, școlile și spitatele sunt tot la mâna celor pe care îi vom vota la alegerile locale. Serviciile comunitare de utilitate publică: apa, gazul, canalizarea, curațenia străzilor sau iluminatul public depind de deciziile consilierilor locali. Așa că mergi la vot și fii responsabil! Spală-te pe mâini 20 de secunde, dar nu te spăla pe mâini de următorii 4 ani!

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri