„BNR îşi doreşte ca această realitate, tezaurul, 92 de tone de aur, să rămână vie în conştiinţa acestui popor, în memorie. Probabil că nu ne putem judeca cu Rusia pentru acest tezaur”, a precizat Adrian Vasilescu.
El a explicat că România a avut întotdeauna viziunea aurului, odată ce l-a strâns, la BNR, gram cu gram, fiind nevietă, în istorie, să plătească biruri Turciei în metalul preţios.
„Trebuie să spunem câteva lucuri cu privire la obiectul acestei crize. Din 1890, de când a fot înfiinţată BNR, iderea adunării unei cantităţi de aur a dominat întreaga vizune, România a avut viziunea aurului, pentru că turcii cereau biruri în aur. Istoricii spun că, poate, comoara lui Decebal a fost găsită de romani şi dusă la Roma. După ce Traian a ocupat Dacia, la Roma au fost serbări şi Roma şi-a plătit multe datorii pe baza aurului dacic. Sunt multe documente, arhive întregi, bijuteriile familiei regale, ale multor familii boiereşti. La BNR s-a acumulat aurul gram cu gram”, a adăugat Adrian Vasilescu.
„În 2014 se încheie un ciclu lung, un război mondial care a schimbat soarta lumii, un ciclu care s-a încheiat cu o criză mondială devastatoare. Acum ieşim sau, de fapt nu ieşim din criză, mai apar recesiuni, furtuni, banii nu circulă cum ar trebui să circule. Chiar dacă am pierdut tezaurul, după al Doilea Război Mondial, la BNR s-au mai adunat 240 de tone de aur şi această cantitate a rămas intactă la sfârşitul războiului”, a mai spus Adrian Vasilescu.