Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca. Blocul operator. Secţia de chirurgie plastică şi reconstructivă. Pentru medici a început o altă zi foarte grea. Sunt programate 14 intervenţii chirurgicale, iar la 11 dintre ele va intra în sală profesorul Alexandru Georgescu.
Operaţiile durează de la câteva zeci de minute, la câteva ore pentru reconstrucţia unei mâini, de pildă. La medicul Georgescu ajung cazuri grave din toată ţara, oameni cu mâinile şi picioarele aproape distruse, care au urgent nevoie de ajutor.
În fiecare an peste 1000 de pacienţi sunt operaţi de profesorul Georgescu. Extrem de mulţi pentru o secţie care are doar 30 de paturi.
Profesorul Alexandru Georgescu a inventat în cei aproape 30 de ani de carieră mai multe tehnici chirurgicale în premieră naţională şi internaţională. De-a lungul anilor secţia pe care o conduce s-a transformat într-un important centru al microchirurgiei reconstructive. Profesorul este invitat în toată lumea pentru a-i învăţa şi pe alţi medici tehnicile dezvoltate de el.
Prof. dr. Alexandru Georgescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, Spitalul de Recuperare Cluj: „Am reuşit să introducem pentru prima dată în România lambourile perforante, sunt nişte vase foarte subţiri de sânge şi care totuşi trăiesc dacă le mutăm dintr-un loc în altul, am fost printre primii din lume, oricum primii în România care au făcut acest lucru, la ora actuală suntem cunoscuţi în elita acestui tip de chirurgie”.
De această tehnică a beneficiat Dumitru Pop, care acum 9 ani a fost lovit de tren. La doar 26 de ani risca să îşi piardă o mână. După mai multe operaţii, acum şi-a revenit complet.
Prof. dr. Alexandru Georgescu: „Când vii şi intri într-o operaţie ai un caz mai complex, întotdeauna trebuie să te gândeşti la mai multe soluţii posibile, niciodată nu poţi să intri cu o singură soluţie terapeutică, chirurgicală, deci un medic chirurg, am o vorbă, are toate buzunarele şi toate mânecile burduşite cu soluţii, nu intri cu o soluţie”.
A fost astfel unul dintre medicii care au pus bazele microchirurgiei din România, iar mulţumită lui mii de pacienţi au primit şansa la a doua viaţă. Cum vede el însă viitorul medicinei în România?
Prof. dr. Alexandru Georgescu: „Avem şi tineri pe care-i vezi că nu sunt foarte preocupaţi...nu te simţi ca părinte profesional, astfel de tineri sunt pe undeva paraleli. Nu sunt foarte mulţi aşa. Majoritatea sunt dornici să înveţe”.
Din păcate însă, mulţi dintre medicii tineri care fac performanţă aleg să părăsească ţara.
Prof. dr. Alexandru Georgescu: „Dacă vrem să ţinem tinerii din România să plecăm de la sistemul de salarizare. Nu e posibil ca un medic specialist să aibă salariul mai mic decât o infirmieră sau o asistentă”.
Profesorul Alexandru Georgescu uită însă de toate problemele atunci când intră în sala de operaţii. Ştie că de priceperea, dăruirea şi perseverenţa lui depind vieţile a mii de oameni.