Darius este un puşti vesel. Dar, spre deosebire de alţi copii de aceeaşi vârstă, trebuie să ajungă la spital chiar de ziua lui, pentru controlul anual ecografic.
Darius îl cunoaşte pe doctorul Adrian Lăcătuşu de 6 ani. El a fost cel care l-a diagnosticat la naştere cu malformaţie congenitală cardiacă. Şansele de supravieţuire erau minime.
Doina Roman, mama lui Darius: „Diagnosticul l-am aflat a două zi de dimineaţă, când toţi copiii erau aduşi la mame, numai el nu venea. Ni s-a spus că are ceva probleme că se aşteaptă specialistul pentru stabilire de diagnostic. Vestea am primit-o că un trăsnet”.
Copilul a fost transportat cu un elicopter la Târgu Mureş, unde a fost operat pe cord deschis. Astăzi merge regulat la control chiar la medicul care i-a descoperit afecţiunea. Adrian Lăcătuşu este unul dintre puţinii specialişti în ecografie cardiacă pediatrică din Timişoara.
De peste 20 de ani, medicul Adrian Lăcătuşu este prietenul tuturor copiilor care ajung la el în cabinet.
Ca toţi medicii din România, şi Adrian Lăcătuşu s-a confruntat cu nenumărate lipsuri. Însă niciodată nu şi-a dorit să plece din ţară. Ştie că de el depind vieţile a mii de bebeluşi.
Adrian Lăcătuşu, medic primar cardiologie pediatrică, Spitalul Judeţean din Timişoara: „Ok, şi dacă toţi plecăm, cine mai tratează pe aici ceva? Extrem de mulţi pacienţi care sunt în procent important dependenţi de mine, de la sfaturi până la acţiune medicală concretă”.
Ala Benea medic rezident: „Are un program exagerat de aglomerat. Asta ne face să fim mulţumiţi în fiecare zi când mergem acasă că am ajutat cât se poate de mulţi copii”.
Adrian Lăcătuşu, medic primar cardiologie pediatrică: „Cine nu e în stare să stea 48 de ore în picioare, lângă pacientul lui, care are nevoie de el, să-şi caute altă meserie”.
Lipsa medicilor face ca aproape 30% dintre bebeluşii care se nasc anual cu malformaţii cardiace să nu fie operaţi. Unii îşi caută salvarea în afara ţării, iar mulţi mor.
Adrian Lăcătuşu, medic primar cardiologie pediatrică: „Mulţi dintre copiii ăştia mor înainte de a avea un diagnostic. Nici măcar nu ştim că au murit de o boală cardiacă. Ori popularea, măcar la nivel de spital judeţean cu oameni care pot să îţi pună un diagnostic, e un efort care presupune o strategie şi o organizare de lungă durată”.
În ciuda eforturilor doctorului Adrian Lăcătuşu, unii micuţi nu au putut fi salvaţi. Părinţii ştiu însă că medicul a făcut tot ce a depins de el.
Adrian Lăcătuşu, medic primar cardiologie pediatrică: „S-au întors la mine cu al doilea copil pacienţi la care primul copil diagnosticat de mine s-a pierdut în urma operaţiei. Mi s-a părut o dovadă de mare încredere”.
Astăzi, mii de copii au ajuns oameni în toată firea mulţumită doctorului Adrian Lăcătuşu.
Adrian Lăcătuşu, medic primar cardiologie pediatrică: „Am legat prietenii, dincolo de cadrul de spital, cu unii pacienţi. Pacienţii importanţi pe care-i diagnostichezi din viaţa intrauterină şi-i urmăreşti apoi până devin adulţi şi te bucuri că şi-au luat permisul de conducere, că au intrat la facultate”.
Doina Roman, mama lui Darius: „E de ajuns să îl vadă Darius pe dl doctor şi se face bine. E o relaţie specială. Darius îl iubeşte foarte mult şi de când era mic are aşa o magie, iubeşte copiii”.