„Mă numesc Daniel Murariu și acum 21 de ani când am plecat în Statele Unite mi-am dorit să devin medic. Astăzi îmi doresc să pot să ajut comunitatea din România prin profesiunea pe care o practic în Statele Unite”, aceasta este misiunea doctorului Daniel Murariu, medic chirurg la Spitalul Universitar Virginia.
Daniel Murariu a emigrat în anul 1994 cu părinții în Statele Unite ale Americii. A studiat acolo medicina, dar nu a uitat niciodată de unde a plecat. Pentru că în România nu exista un centru unde pot fi operați pacienții cu malformații cranio-faciale, și-a convins mai mulți colegi de la Universitatea din Virginia să vină la Iași de două ori pe an pentru a face astfel de intervenții.
Nu cred că este normal ca oamenii să nu aibă parte de îngrijire medicală doar pentru că nu au bani să plătească pentru asta”, spune dr. Terrance Yemen, medic anestezist la Spitalul Universitar Virginia.
„În România trebuie să găseşti soluții ingenioase, în condițiile în care nu ai la îndemână prea mulți bani”, adaugă dr. Jonathan Black, medic chirurgie plastică la Spitalul Universitar Virginia.
Daniel Murariu și-a convins colegii din America să îl ajute inclusiv să strângă fonduri. Astfel, anul acesta la Iași au fost operați gratuit 20 de pacienți.
„Mi-a spus că în România e mare nevoie de un centru de chirurgie cranio-facială pentru copii. Ne-am întâlnit și m-a întrebat dacă putem strânge banii pentru proiect. Și am reușit! Am strâns aproximativ 650.000 de lei”, povestește Richard Zegar, reprezentantul unei organizații umanitare din Honolulu.
„Eu când sunt acolo vorbesc tot timpul de România și am conexiunile destul de puternice, rădăcinile cu România și ei mă văd ca unul de acolo, dar sunt considerat român. Aici e invers, sunt considerat american. Acolo e mai mult accentul pus pe merit, decât de unde vii și de unde te tragi”, spune dr. Daniel Murariu, medic chirurg la Spitalul Universitar Virginia.
Aproape 20.000 de medici au plecat din România numai în ultimii opt ani, iar din 1990 până astăzi statul român a pierdut 3 miliarde și jumătate de lei din școlarizarea acestor doctori. Daniel Murariu demonstrează însă că îți poți ajuta semenii chiar dacă locuiești la mii de kilometri de țară.
„Dacă vrei să faci ceva se îndeplinește. Sunt persoane care vor să ajute, dar nu știu cum să ajute și câteodată eu am fost modalitatea lor de a ajuta pe alții”, mai spune dr. Daniel Murariu.
Acum caută soluții pentru a înființa un centru de chirurgie cranio-facială la Iași, cu ajutorul medicilor români și americani. Un astfel de centru va costa însă 6 milioane de euro.