Exclusiv Online
Ce urmează după anunțul că au fost descoperite șapte exoplanete de mărimea Pământului, dintre care trei ar putea fi locuibile, la 40 de ani lumină de sistemul nostru solar? Ei bine, din păcate, nu urmează să călătorim acolo. Încă nu dispunem de tehnologia necesară. În următorii ani însă vom afla din ce în ce mai multe informații despre Trappist-1 și cele șapte planete ale sale, deoarece anunțul făcut de NASA a reprezentat doar începutul unei călătorii pline de aventuri. Oana Sandu, consultant la Agenția Spațială Română, și Adrian Șonka, astronom și coordonator al Observatorului Astronomic, au explicat la emisiunea „24 de minute” că odată cu următoarea generație de telescoape vor fi analizate atmosferele planetelor, iar datele rezultate ne vor spune mai multe despre ce se întâmplă pe acele planete și inclusiv dacă sunt locuibile.
Oana Sandu, consultat comunicare șiințifică la Agenția SPațială Română, a explicat că deocamdată nu avem tehnologia necesară pentru a observa direct aceste planete, iar existența lor a fost dedusă studiind steaua Trappist-1.
„Descoperirile se fac pas cu pas. Momentan am aflat că sunt de dimensiunea Pământului, cu următoarea generație de telescoape le vom putea studia atmosfera, alte telescoape din viitor ne vor permite să luăm imagini directe. Aceste planete nu au fost observate direct, nu s-au făcut fotografii ale lor. Am dedus că există prin faptul că ele trec prin fața stelei și atunci obturează o parte din lumina stelei pe care noi o vedem și în funcție de cât de mare este obturația ne dăm seama ce dimensiune are planeta respectivă și cât de departe este față de stea. Deci momentan nu le-am văzut direct ci doar le-am observat prezența prin efectul pe care îl au asupra stelei respective. Cu tehnologii viitoare vom afla din ce în ce mai multe, dar cu siguranță nu vom afla că mâine există o civilizație acolo, sunt pași mărunți”, a explicat Oana Sandu.
Momentul studierii atmosferei acestor planete nu este însă foarte depărtat. Un telescop capabil de asemenea observații estre telescopul James Webb Space Telescope care va fi lansat în 2018 în America și în Europa în 2024 va fi inaugurat cel mai mare telescop terestru cu o oglindă de 39 de metri diametru și care va putea să ia imagini directe ale planetelor și să studieze atmosfera lor.
„Folosindu-le vom vedea chiar compoziția atmosferei. Putem să ne dăm seama și ce tip de autobuze au oamenii ăia de acolo. Da, pentru că în funcție de tehnologie, dacă sunt autobuze electrice sau nu, putem vedea dacă poluează sau nu atmosfera”, a exemplificat astronomul Adrian Șonka.
Pe lângă faptul că pentru prima dată s-au descopeit șapte exoplanete telurice cu suprafață solidă în același sistem solar și de dimensiuni atât de mici o altă noutate este și distanța acestui sistem solar față de Pământ.
„Când am auzit 40 de ani lumină m-am bucurat. Înseamnă foarte aproape, am descoperit exoplanete și la mii de ani lumină. Bineînțeles că nu putem ajunge acolo cu tehnologia actuală. O sondă spațială cu o viteză normală parcurge un an-lumină în cam 20.000 de ani de-ai noștri. Important este să știi unde să te duci și noi acum, pământenii, suntem la stadiul în care cartografiem universul cunoscut și vedem unde ne putem duce. Cu fiecare descoperire găsim o nouă țintă unde am putea merge. O să ne mulțumească cei care o să plece în viitor”, a adăugat astronomul Adrian Șonka.
Astronomul a adăugat că nu va fi surprinzător dacă în timp vor mai dispărea din cele șapte exoplanete descoperite de NASA sau dacă vor apărea mai multe.
„În următorii câțiva ani poate vor dispărea câteva din planetele astea pentru că s-a întâmplat să fie semnale și să fie unele care țin de fenomene care sunt pe stea, o pată solară, o rotație ciudata a stelei și s-ar putea să mai dispară sau să apară în plus. În materie de mers acolo, eu spun să nu ne facem speranțe în următorii 50 de ani”, a spus Adrian Șonka.
În ceea ce privește existența unei civilizații extraterestre, astronomul a explicat că nu există nicio dovadă științifică în acest sens, dar că uneori trebuie să ne bazăm și pe logică.
„Sunt atât de multe stele și planete încât ar fi ciudat să nu existe viață și pe alte planete, ar fi și risipă de spațiu”, a spus Adrian Șonka.
NASA a descoperit şapte exoplanete de mărimea Terrei într-un singur sistem solar, denumit Trappist-1, aflat la o distanţă de 40 de ani-lumină faţă de sistemul nostru solar. Trei dintre aceste planete ar putea susține viața, spun cercetătorii de la NASA.
Descoperirea a fost făcută de astronomii americani cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer şi al mai multor telescoape terestre și reprezintă un nou record în domeniul cercetării spaţiale: este pentru prima dată când a fost identificat un sistem solar în care toate cele şapte planete ale sale au dimensiuni similare cu Terra.
Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.
Ce urmează după anunțul că au fost descoperite șapte exoplanete de mărimea Pământului, dintre care trei ar putea fi locuibile, la 40 de ani lumină de sistemul nostru solar? Ei bine, din păcate, nu urmează să călătorim acolo. Încă nu dispunem de tehnologia necesară. În următorii ani însă vom afla din ce în ce mai multe informații despre Trappist-1 și cele șapte planete ale sale, deoarece anunțul făcut de NASA a reprezentat doar începutul unei călătorii pline de aventuri. Oana Sandu, consultant la Agenția Spațială Română, și Adrian Șonka, astronom și coordonator al Observatorului Astronomic, au explicat la emisiunea „24 de minute” că odată cu următoarea generație de telescoape vor fi analizate atmosferele planetelor, iar datele rezultate ne vor spune mai multe despre ce se întâmplă pe acele planete și inclusiv dacă sunt locuibile. .