24 Minute
©FOTO: Gulliver/GettyImages
Tema principală a discuţiei a fost legea antifumat, care intră în vigoare la mijlocul săptămânii.
Radu Maxim a încercat să afle de la invitatul său, Octav Dura, cum vor reacţiona patronii localurilor din Centrul Vechi, la ce alternative se gândesc şi dacă fac demersuri pentru modificarea legii. Urmăriţi discuţia în materialul video:
Îi invităm pe clienți la terase!
Clienții vor fi invitați la terase, din ziua de 17 martie. Comercianții au început să-și organizeze partea de mobilier, încălzitoare și pături pentru zilele mai friguroase. Cu siguranță vor fi scăderi pe termen scurt ale încasărilor, dar pe termen lung nu cred că ar trebui să fie variații ale cifrei de afaceri, pentru că dacă ne uităm la istoricul țărilor care au implementat deja legea antifumat, ne încurajează. Spre exemplu, în SUA, cifra de afaceri a crescut cu 8-10 la sută de când a intrat în vigoare legea. Nu avem de ce să ne speriem, mai ales că, sperăm și ne dorim ca legea să fie aplicată corect și unitar, astfel încât să nu existe disensiuni în aplicarea ei, spune Octav Dura.
Legea nu va avea norme de aplicare, legea este foarte clară și este totul specificat în ea. Nu sunt gata instrucțiunile de aplicare a legii, care ar trebui să fie finalizate până la intrarea în vigoare a legii. E o mică problemă, în sensul că noi nu cunoaștem, înainte cu două zile de intrare în vigoare, exact datele problemei.
Unde se poate fuma?
Orice terasă care are mai mult de un perete/acoperiș/plafon sau un tavan este spațiu deschis. Ce este peste un perete/acoperiș/tavan, adică doi pereți/acoperiș/tavan nu se poate fuma. Umbrelele nu intră în discuție, intră în discuție în schimb copertinele de plastic, prin perete se înțelege inclusiv un perete de plastic/folie/lemn etc. Sunt date exemple în instrucțiunile de folosire, tocmai de aceea le așteptăm să vedem ce se va întâmpla exact din data de 17.
Unii comercianți s-au pregătit cu încălzitoare, alții cu pături.
Câte terase se pot deschide?
Ce este cel mai neplăcut nu ține însă de organizarea noastră internă, ci de organizarea primăriilor, a atras atenția Octav Dura. „Aș vrea să trag un semnal de alarmă. Sunt anumite consilii locale care astăzi refuză să încaseze banul public, pur și simplu punând bețe-n roate comercianților. Față de anul trecut, când toți comercianții aveau avize de urbanism pentru ocuparea domeniului public, astăzi autorizația pentru funcționare și pentru aceste documentații greu de eliberat și accesat se cer o grămadă de acte suplimentare, ca de exemplu: o hotărâre notarială a vecinului de peste drum pentru schimbarea de destinație a spațiului, hotărâre notarială a vecinului stânga-dreapta-sus-jos, sunt tot felul de întârzieri”, spune Octav Dura.
„În Centrul Istoric sunt circa 200 de afaceri pe partea de food/baruri/restaurante/ cluburi. Din cele 200, eu nu știu nici măcar 16 care să aibă avizele. Există un blocaj instituțional astăzi, pe care noi nu-l înțelegem. Probabil aceste noi norme au venit din neasumarea responsabilității”, crede Octavian Dura.
După ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, ISU a fost luat pe nepregătite, pentru că s-a făcut abuz din partea primăriilor, cereau locațiilor care au mai puțin de 200 de metri pătrați o negație din partea ISU, or legea prevede că în cazul acestora nu era necesar acest aviz. Primăriile cereau această negație neasumându-și responsabilitatea eliberării avizelor, a explicat președintele ACCIB.
În urma schimbărilor intervenite în legislație, circa 10 la sută dintre afacerile din Centrul Vechi s-au închis. O astfel de locație - expusă riscului - trebuie să investească minimum 20.000 de euro pentru securitate la incendiu.
În ultima perioadă au fost atât de multe schimbări, încât nici noi nu înțelegem ce se întâmplă, a mai spus Octav Dura, subliniind că în trecut asociația sa a avut o relație bună cu Primăria.
Regulamentul n-a mai fost în vigoare, a venit un primar care l-a scos...Fostul primar (interimar – n.r.) ori nu a vrut să-și asume responsabilitatea teraselor, ori nu știa de existența lui și a interzis funcționarea teraselor pe perioada friguroasă. Regulamentul făcea posibilă funcționarea teraselor și în anotimpul rece.
Terasele vor putea să funcționeze începând cu data de 15 martie, însă vom vedea cum vom putea funcționa, majoritatea dintre noi având probleme cu primăriile legate de acte, a subliniat Octav Dura. Nu știm ce se întâmplă mâine, lucrurile se schimbă atât de des și de mult, încât nu putem să ne facem planurile. Nu avem siguranța zilei de mâine din punctul de vedere al pericolelor din partea autorităților.
Dorim ca primăriile să ne invite la dialog, astăzi suntem dați la o parte, a spus Octav Dura.
El a mai arătat că Bucureștiul nu are în prezent o comunicare bună pe partea de turism și ar fi nevoie de mai multă promovare, dar pentru aceasta trebuie să se implice și statul. „În prezent, cea mai bună promovare se face din gură-n gură”, a declarat Octav Dura.
Președintele ACCIB a mai ridicat o problemă cu care se confruntă în ultima vreme cei care au afaceri în Centrul Vechi - fac eforturi mari să-și mențină angajații, din cauza zvonurilor legate de ce se întâmplă în Europa. Oamenii vor la mai bine, dar Octav Dura susține că și patronii din Centrul Vechi le pot oferi „cel puțin același lucru” ca afară. Au fost câteva încercări de a lucra și cu imigranți, a fost destul de greu, din cauza birocrației, dar nu imposibil, a mai spus Octav Dura. „Probabil că ne vom gândi serios și la acest lucru (angajarea imigranților - n.r.) în viitor”, a adăugat el.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” pot fi urmărite AICI.
Citiți și:
Ultimul weekend cu țigări fumate în baruri și restaurante
Zece zile până la intrarea în vigoare a legii antifumat. Nu se va mai putea fuma în mașina de serviciu și în taxi
Legea antifumat. Cum vor verifica polițiștii dacă s-a fumat într-un spațiu închis
„24 de minute”. Inițiatoarea legii antifumat: „Dacă benzina o plătim la nivelul ţărilor europene, aşa trebuie să facem şi în cazul ţigărilor”
Invitatul de astăzi al emisiunii "24 de minute" a fost Octav Dura, preşedinte executiv al Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti (ACCIB).