Administratorii hotelurilor şi pensiunilor se pregătesc pentru intrarea în vigoare, pe 16 martie, a legii care interzice fumatul în toate spaţiile închise.
„Ne-am pregătit în întâmpinarea clienţilor cu amenajarea a două, trei camere, special pentru fumători, iar în celelalte camere am pus astfel de stickere. (...) Avem şi clienţi supăraţi, bineînţeles, care vor să fumeze numai în cameră ori în recepţie”, spune Teodor Florescu, recepționer.
Fumatul va fi interzis inclusiv pe terasa hotelului sau în balcoane. Aerul din cluburi, baruri şi restaurante ar trebui să fie şi el mai curat. În plus, ţigările nu vor mai putea fi aprinse nici măcar la terase sau în grădinile de vară, ceea ce îi nemulţumeşte vizibil pe unii dintre clienţi:
„Adică pe aleea asta nu pot să fumez? Pe aleea, da, dar... Păi, uite, sunt doi centimetri. Mă duc şi fumez mai încolo.
Puteau să facă două spaţii total închise, separate. Voiam să mă afum, mă afumam. Adică... Cum cei nefumători au drepturi, eu fumez pe plămânii mei, nu fumez pe plămânii nimănui”.
Afectaţi de noile restricţii sunt şi cei care circulă cu maşina de serviciu. Aceasta va fi considerată loc de muncă. Nici taximetriştii nu mai au voie să îşi lase clienţii să aprindă o ţigară.
„Nu le dăm voie, fiindcă dacă sunt nefumător, nici ei nu fumează. (Reporter: Vi se pare bună legea asta?) Foarte bună”, spune un taximetrist.
Noua lege interzice fumatul şi în parcuri, însă doar acolo unde există spaţii de joacă pentru copii, special amenajate.
„N-am nimic împotrivă, deşi sunt fumătoare, asta este”, spune o mamă.
„În general fumatul e prost. Îţi spune un fumător de 40 de ani care din cauza fumatului a făcut infarct”, spune un bărbat în vârstă.
„Acuma... sigur că şi fumătorii trebuie să fumeze undeva. Să fumeze unde e smogul mai mare”, e de părere un alt cetățean.
Nu scapă de măsuri nici care folosesc ţigări electronice. Nu vor avea voie să le utilizeze în metrou sau mijloacele de transport în comun. De respectarea regulilor ar trebui să se ocupe poliţia locală, jandarmeria, dar şi paznicii din localuri sau parcuri. Numai că aceştia din urmă se văd puşi într-o situaţie... ingrată.
„Şi cam ce aş putea eu să le fac dacă... Ce aş putea? (Reporter: Păi ce măsuri puteţi să luaţi?) Dacă e ceva, verbal aşa, să-i zic, dar altfel, ce să îi fac? Să mă iau cu omul la ceartă?”, se întreabă un paznic.
Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: amenzi între 5.000 și 15.000 de lei sau chiar închiderea activităţii.