„Consider că Unirea principatelor este primul pas realizat către actuala Românie, iar reformele înfăptuite de Cuza au dus la progresul şi dezvoltarea ţării de atunci”, spune o tânără.
„Unirea Principatelor nu este doar un eveniment istoric, pentru noi e mai mult de atât, întrucât ştim că aici, la Focşani, s-au semnat documente importante privind unirea principatelor”, adaugă o doamnă.
„A fi român însemană o mândrie şi, mai mult decât atât, a lua parte la sărbătorirea acestui eveniment pe 24 ianuarie este o mare bucurie”, consideră un domn.
„Pentru mine personal înseamnă mândria de a locui într-un oraş legat de Unire, înseamnă mândria de a fi aici de generaţii”, subliniază o doamnă.
Ce spun ieșenii despre Mica Unire
Unirea cea Mică, dintre Moldova şi Ţara Românească, a fost actul prin care un nou popor îşi revendica locul meritat în Europa şi în lume. Ce spun astăzi românii despre acest pas uriaş spre naşterea României aflaţi dintr-un material realizat în inima Moldovei, la Iaşi.
„Pentru noi ar trebui, pentru toată lumea, să reţinem un fapt: Unirea Principatelor Române înseamnă de fapt începuturile României Moderne”, consideră un ieșean.
„Unirea Principatelor Române a însemnat unul dintre cele mai înălţătoare acte ale istoriei noastre”, spune un altul.
„Alegerea colonelului Cuza mai întâi la Iaşi şi apoi la Bucureşti ca domnitor a însemnat până şi faptul că astăzi putem sta de vorbă aici”, spune un bărbat.
Citiţi şi:
Cu pași mari către Mica Unire
Mica Unire, cu acordul marilor puteri
Unirea, anunțată pe dealul Mitropoliei
Cuza, omul potrivit la locul potrivit
Orașele în care s-a scris istoria Unirii
Hotel Concordia, clădirea în care s-a născut România modernă, este o ruină
Unirea, o dorință „veche” a românilor