Protest al fermierilor și rutierilor: Pe model german, o coloană formată din mașini, camioane și tractoare se îndreaptă spre București

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
pe modelul german, fermierii aduc masini agricole in Bucuresti
sursa: profimediaimages.ro


După exemplul din Germania al fermierilor, care au blocat marile orașe  cu utilaje agricole, fermierii români au pornit spre București. O coloană formată din peste 120 de autoturisme și camioane, precum și zeci de tractoare se îndreaptă la această oră spre București. Fermierii invocă probleme legate de legile arendei, a forței majore (calamitățile naturale) și reglementările privind conducerea tractoarelor și cu carnet categoria B, nu doar cu Tr. Agricultorii invocă și blocaje la plata subvențiilor și cer intervenția statului pentru protejarea producătorilor agricol față de importurile ieftine și prețurile mici la cerealele produse de ei.

UPDATE2: Rutierii formează grosul protestului

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A 1 Bucureşti - Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se. 

UPDATE: Ministrul Agriculturii: am o gripă foarte severă

”Sunt foarte răcit, am o gripă foarte severă, discutăm așa cum am solicitat tuturor asociațiilor. Solicităm revendicările și bineînțeles Ministerul Agriculturii, evident, împreună cu echipa tehnică încercăm să rezolvăm toate revendicările pe care agricultorii și fermierii români le solicită”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Digi24.

DigiEconomic.ro a informat încă de acum două zile că fermierii români se încureajează pe rețelele sociale să urmeze exemplu protestelor agricultorilor din Germania.

Pe de altă parte, la protest participă și transportatori de mărfuri, care sunt nemulțumiți de scumpirea RCA și timpii pierduți în vămi.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a luat notă de existența acestui protest.

„Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest. Din informațiile apărute în spațiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA și cu permisele de conducere. Chiar dacă acestea nu țin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare.
”, a scris Barbu pe pagina sa de socializare.

El a precizat că, înainte de debutul protestelor, a stabilit deja o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile din domeniul agro, pentru luni, 15 ianuarie 2023, pentru a le prezenta programele pe care Ministerul Agriculturii le are pregătite pentru acest an. El le-a transmis protestatarilor că toți fermierii își vor primi subvențiile la timp, iar valoarea celor acordate pentru motorină se va menține ca și până acum, la 2 lei/l, pentru jumătate din cantitatea de motorină utilizată de fermieri în agricultură.

Barbu a menționat că, fiind un început de an electoral, acest protest spontan este masiv distribuit pe rețelele sociale de un partid politic. „Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor și agricultura românească pentru a încerca să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje. Să nu uităm că aceste partide politice nu au avut nicio soluție pentru agricultura românească în ultimii 4 ani”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii, fără să precizeze despre ce partid politic ar fi vorba.

Fermierii se organizau de mai multă vreme să protesteze cu utilajele în stradă, după modelul protestelor care au paralizat Germania.