Protest masiv în Germania: Drumurile sunt blocate de tractoare. Fermierii români se încurajează pe net să facă la fel

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Protest tractoare Germania
Protest masiv al fermierilor din Germania - 8.01.2024. Sursa: profimediaimages

Fermierii germani au încolonat azi mii de tractoare pentru a participa la unul dintre cele mai ample proteste organizate în Germania, împotriva deciziei guvernului federal de a reduce subvențiile la motorina pentru agricultură. Agricultorii români se încurajează pe rețelele de socializare să facă la fel. 

Potrivit mass media germane, cei mai mulți protestatari se află deja la Berlin și urmează proteste masive și la Munchen și Potsdam. În plus, zeci de tractoare blochează câte o bandă de acces către principalele autostrăzi germane, ceea ce va îngreuna mult deplasarea germanilor, mai ales a celor care fac naveta zilnic către job cu autoturismele personale.

Fermierii atrag atenția că protestul s-ar putea prelungi până lunea viitoare, dacă guvernul condus de Olaf Scholz nu va abandona măsura de reducerea a subvenției la motorina utilizată în agricultură. Germania percepe o așa-numită taxă pe energie (echivalentul accizei la noi) de 470,40 euro/1.000 de litri de motorină. Din această sumă fermierii primesc înapoi de la stat 214,80 euro/1.000 de litri de motorină, aceasta fiind subvenţia pentru motorina utilizată în agricultură. Spre comparație, în România, subvenția la motorina pentru agricultură este de 1,52 lei/litru.

Guvernul federal a anunțat că subvenția va fi redusă cu 40% în acest an, cu 30% în 2025, și va fi eliminată începând cu 2026. Prin aceasta, autoritățile speră să economisească cel puțin 60 de miliarde de euro pe an.

Se agită lucrurile și în România

Pe rețelele sociale din România se remarcă o serie de postări și repostări ale imaginilor cu protestul german, mesajele unora dintre fermierii români îndemnând la proteste similare și în România.

521096fd-b5b3-466e-a9fb-63a1f1ab4065

521096fd-b5b3-466e-a9fb-63a1f1ab4065 | Poza 1 din 41594e990-4fba-467a-b45f-dd6440526a85 | Poza 2 din 474b3db0b-f935-493f-b625-fd63ef24a3d0 | Poza 3 din 4Social media. Romanii arata imagini cu protestele din Germania | Poza 4 din 4,


În țara noastră a avut loc un protest major în primăvara anului trecut, cu sute de tractoare deplasându-se în coloană pe o serie de drumuri naționale, protestul fiind legat atunci de perturbarea pieței agricole, ca urmare a facilităților la export, transport și tranzit a cerealelor din Ucraina.

Acestea erau și rămân mai ieftine decât cele românești, fără a îndeplini standardele de calitate UE, și au prioritate în continuare la descărcarea în portul Constanța, iar asociațiile de fermieri din România consideră că acesta este un tratament preferențial pentru Ucraina, în dauna transportului și exportului cerealelor românești.

Protestul din România a fost inițiat de reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - Forumul APPR.

Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut (2022 – n.r.), a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă", precizau atunci reprezentanții AAC.