Zelenski vrea ca ucrainenii să se întoarcă acasă, dar țările care îi găzduiesc beneficiază de noua forță de muncă

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Ucraina
sursa: shutterstock.com/

În timp ce preşedintele Volodimir Zelenski vrea ca refugiaţii să se întoarcă acasă pentru a menţine economia în funcţiune, multe state din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu o criză a forței de muncă și beneficiază de prezența ucrainenilor. 

Presiunea a crescut după ce, în discursul său de Anul Nou, Zelenski a transmis cetățenilor că trebuie să se decidă dacă sunt refugiaţi sau cetăţeni sau, în cuvintele sale, victime sau câştigători. La începutul războiului, aproximativ 17 milioane de ucraineni, mai mult de o treime din populaţie, au părăsit țara. 

După debutul conflictului din Ucraina, țările din regiune au primit milioane de refugiaţi, iar guvernele est-europene le-au acordat statut special şi le-au distribuit ajutoare financiare, potrivit Bloomberg. În unele cazuri, precum Cehia, însă, autoritățile au redus valoarea ajutoarelor şi au întârziat să vină cu măsuri pe termen lung pentru locuinţe sau acces la credite bancare.

Luna trecută, Polonia a prelungit legislaţia care acordă refugiaţilor acces la piaţa muncii şi prestaţii sociale până în luna septembrie 2025. Decizia va conferi ucrainenilor o mai mare stabilitate, potrivit declarațiilor adjunctului ministrului polonez de Interne, Maciej Duszczyk. „Economia noastră are nevoie de muncitori”, a subliniat Duszczyk. 

Pe lângă ucrainenii care erau în Polonia încă dinainte de război, ţara găzduieşte încă aproximativ 950.000 de refugiaţi. Contribuţia lor la Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei a fost cuprinsă anul trecut între 0,7% şi 1,1%, arată un raport al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite şi firmei de consultanţă Deloitte. 

Potrivit UNHCR, la finele anului trecut, peste 6 milioane de ucraineni erau refugiaţi peste hotare, o cifră care include aproximativ 1,3 milioane care au plecat în Rusia.

Banca Naţională a Ucrainei prognozează că alte 400.000 de persoane vor pleca din ţară în acest an din cauza unor probleme economice, precum și din cauza întreruperilor în furnizarea de energie electrică şi ameninţările la adresa infrastructurii energetice. 

Ucrainenii au intrat pe piaţa muncii din Polonia şi Cehia cu mulţi ani înainte de izbucnirea războiului, însă în februarie 2022 mulţi dintre aceştia au revenit în ţara lor natală pentru a se înrola. Absenţa lor se resimte în industrii precum construcţiile şi transportul, susţine Jacek Piechota, preşedintele Camerei de comerţ polono-ucrainene. În multe companii poloneze, ucraineni reprezentau aproape o treime din forţa de muncă.

În Cehia, refugiaţii ucraineni au plătit taxe de două ori mai mari în primul trimestru al acestui an, comparativ cu ceea ce au primit sub formă de beneficii sociale, arată datele Ministerului Muncii. Majoritatea celor 350.000 de ucraineni din Cehia sunt femei cu copii.