Ungaria vrea să facă afaceri cu Rusia. Consolidarea parteneriatului economic nu face abstracție de sancțiuni

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
acord rusia ungaria
sursa: profimediaimages.ro/

Întâlnirea de la Budapesta dintre ministrul ungar de externe Péter Szijjártó și ministrul rus al Sănătății, Mihail Murashko, în cadrul reuniunii Comitetului de Cooperare Economică Ungaro-Rus s-a finalizat cu promisiunea că Ungaria este dispusă să încheie afaceri cu Rusia, în ciuda sancțiunilor internaționale aplicate Moscovei pentru războiul din Ucraina.

Opoziția vocală a Ungariei față de sancțiunile UE împotriva Rusiei și interesul său pentru consolidarea legăturilor economice cu Moscova au stârnit îngrijorări la nivelul Uniunii Europene. Tensiunile dintre Bruxelles și Budapesta sunt departe de a fi încheiate, însă acest aspect nu împiedică pe oficialii ungari să inflameze și mai mult relația.

„Am organizat acest forum de afaceri, la care au participat 173 de antreprenori din ambele părți. Pentru mine, asta arată că nu există doar o dorință politică de a îmbunătăți relațiile economice, dar și afacerile își doresc această direcție. Pe lângă faptul că nu ne place regimul de sancțiuni, deși există reguli europene pe care trebuie să le respectăm, suntem foarte deschiși cu privire la dorința noastră de a îmbunătăți relațiile economice dintre Rusia și Ungaria în toate domeniile care nu sunt afectate de sancțiuni”, a declarat Szijjártó, potrivit Politico.

Miniștrii de externe și miniștrii de finanțe din uniune au boicotat recent reuniunile UE desfășurate la Budapesta, după ce Ungaria a făcut pași tot mai evidenți de apropiere față de Rusia.