Un fost ministru, cunoscut pentru măsuri dure de austeritate, preia serviciile financiare în noua Comisie. Impactul asupra UE

G.C. Data publicării:
Maria Luís Albuquerque
sursa: shutterstock.com/

Maria Luís Albuquerque, numită comisara pentru servicii financiare și pentru uniunea economiilor și a investițiilor în noua Comisie Europeană, are o reputație controversată în țara sa. Fostul ministru de Finanţe a condus măsurile de austeritate ale Portugaliei în urmă cu un deceniu.

Pentru cetățenii portughezi, numele Albuquerque este sinonim cu austeritatea economică, precum tăieri de salarii şi pensii. Ca ministru de finanțe al țării între 2013 și 2015, economista a supravegheat reducerile dramatice ale cheltuielilor publice, o condiție a pachetului de salvare oferit de creditorii internaționali ai țării în urma crizei, scrie Politico.

Numirea la portofoliul serviciilor financiare va atrage probabil o reacție mixtă din partea europarlamentarilor, care vor vota noua Comisie. ONG-ul Corporate Europe Observatory a spus că Albuquerque are un „istoric îngrijorător de uși rotative” din cauza plecării sale de la Ministerul de Finanțe în 2015 la firma de finanțe Arrow Global din Londra. Cel mai recent, ea a lucrat la filiala europeană a creditorului american Morgan Stanley.

Albuquerque a supravegheat, de asemenea, costisitorul pachet de salvare guvernamentală din 2014 pentru Banco Espírito Santo, al doilea cel mai mare creditor din Portugalia. De aceea, o parte din colegii săi o privesc pozitiv, drept „serioasă și dedicată”, potrivită pentru poziția de comisar european pentru servicii financiare.

Tentativă eșuată  

Albuquerque are, de asemenea, un istoric privind eforturile zadarnice ale UE de a construi piețe de capital mai profunde. Ea s-a numărat printre liderii unui panel, în urmă cu cinci ani, care a militat pentru înființarea unui organism central de supraveghere financiară — fără succes.  

De asemenea, a candidat pentru conducerea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe în 2021, dar a pierdut.

Slujba pierdută de acum un deceniu  

Era de așteptat să fie nominalizată comisar al Portugaliei în 2014, dar după ce președintele Comisiei de atunci, Jean-Claude Juncker, a informat Lisabona că țara nu va avea un portofoliu important, Carlos Moedas a fost trimis în locul ei. Nominalizarea sa de această dată este văzută ca o încercare a prim-ministrului de centru-dreapta Luís Montenegro de a repara greșeala comisă în urmă cu 10 ani.

Acum, comisarul desemnat al Portugaliei va prelua un rol care a evoluat semnificativ în ultimii cinci ani. Ea va supraveghea activitatea asupra pieței unice a UE pentru investiții, un proiect vechi de un deceniu care a câștigat importanță recent, pe măsură ce UE caută să fie mai competitivă.

Dar este puțin probabil ca rolul să implice propunerea unui volum la fel de mare de noi texte legislative ca în mandatul anterior, care a fost dominat de proiecte majore privind capitalul bancar și pregătirea pentru gestionarea crizelor, reformele piețelor și gestionarea serviciilor financiare ale UE în contextul perturbărilor cauzate de Brexit. Se așteaptă ca în acest mandat Comisia să se concentreze pe implementare, cu accent limitat pe o nouă legislație.