Tablou macro al Rusiei: inflația crește în ritm alert. Dobânda cheie e la 16%. Banii pentru război și sancțiunile sapă în economie
Ritmul inflaţiei din Rusia s-a accelerat şi mai mult în mai, după uriaşele cheltuieli publice cu ofensiva militară împotriva Ucrainei și urmare a scumpirii produselor în urma sancțiunilor.
Inflația în Rusia a crescut brusc în ultimele luni, din cauza efectelor continue ale sancțiunilor internaționale asupra prețurilor de zi cu zi din țară. Inflaţia anuală a crescut la 8,3% la sfârşitul lunii mai, comparativ cu 7,8% cu o lună mai devreme, a anunţat vineri agenţia oficială de statistică a ţării. Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2023, cu mult peste ţinta oficială de 4%.
O serie de sancțiuni, ca răspuns la agresiunea continuă a țării în Ucraina, a însemnat că Rusia se confruntă acum cu opțiuni semnificativ reduse în ceea ce privește comerțul internațional și achiziționarea mai multor bunuri.
De asemenea, înseamnă că importul anumitor bunuri a devenit mult mai complicat, cronofag și costisitor, ceea ce, la rândul său, duce la creșterea prețurilor pentru consumatori. Sancțiunile internaționale au afectat în mare măsură sectoarele generatoare de venituri ale Rusiei, cum ar fi petrolul și gazele, și metalele și mineritul.
Sancțiunile nu au lovit numai în prețurile interne direct. Rusia și-a pierdut din cauza războiului principalul partener comercial: Uniunea Europeană. Între primul trimestru al anului 2021 și primul trimestru al anului 2024, valoarea importurilor UE din Rusia a scăzut cu 85%. Veniturile țării au avut astfel de suferit, iar reorientarea către alte piețe de vânzare a produselor energetice, precum China și India, au adus câștiguri mai mici rușilor, pe motivul simplu al lipsei concurenței la ofertă.
Al doilea mare motiv al inflației este că Rusia continuă să cheltuie masiv pentru finanțarea războiului din Ucraina. Cheltuielile includ lucruri precum arme, echipamente de transport și salariile soldaților, printre alte cheltuieli, în general, neprevăzute. Acestea au condus, pe de altă parte, la o creștere a economiei cu 5,4% în primul trimestru, dar așteptările FMI sunt ca Rusia să încheie cu o creștere a PIB-ului similară cu cea de anul trecut, de 3,2%. Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, vede una în aceeași cheie, la 3,6%.
Creşterea rapidă a preţurilor a pus presiune asupra băncii centrale a ţării pentru a creşte în continuare ratele dobânzilor cu scopul de a controla inflaţia. Banca Centrală a Federației Ruse a majorat, de asemenea, ratele dobânzilor considerabil în ultimele luni, rata actuală fiind de 16%. Acest lucru a contribuit semnificativ la devalorizarea rublei, în special în raport cu dolarul american, ceea ce a dus la creșterea costurilor importurilor. La ultima ședință, de la începutul acestei luni, banca centrală a Rusiei a hotărât menținerea dobânzii cheie la 16%.
Cifrele prezentate mai sus sunt strict cele oficiale, comunicate de instituțiile statului rus.