SUA ar putea contribui cu până la 20 de miliarde de dolari la împrumutul pregătit de G7 pentru Ucraina. Care sunt condițiile

Redacția Digi Economic Data publicării:
g7
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite sunt dispuse să acopere până la 20 de miliarde de dolari din împrumutul pregătit de Grupul celor 7 (G7) pentru Ucraina. Oficialii occidentali vor să ofere finanțarea pentru Kiev înainte de sfârșitul anului întrucât, dacă Donald Trump câștigă alegerile din noiembrie, ajutorul Washingtonului ar putea fi sistat.

În luna iunie, liderii ţărilor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA) au convenit, de principiu, că vor acorda Ucrainei un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari. Washingtonul vrea să contribuie cu 20 de miliard de dolari, o contribuţie egală cu cea a Uniunii Europene, iar restul de 10 miliarde de dolari ar urma să fie oferit de Canada, Marea Britanie şi Japonia, care au anunţat deja că sunt de acord. 

Țările din G7 au fost implicate în negocieri luni de zile cu privire la structura împrumutului, iar contribuția Washingtonului a fost, până de curând, așteptată să fie mai mică decât planificase inițial, după ce UE nu a reușit să garanteze că activele rusești vor rămâne imobilizate timp de cel puțin trei ani. SUA își doreau ca Uniunea Europeană să reînnoiască sancţiunile impuse Rusiei odată la trei ani, de la odată la şase luni cum este în prezent.

Dar oficialii americani au indicat vineri colegilor lor din G7 că Washingtonul va oferi suma completă stabilită inițial, de aproximativ 20 de miliarde de dolari, doar dacă UE reușește să-l convingă pe premierul Ungariei, Viktor Orbán, să renunțe la veto-ul său privind extinderea sancțiunilor UE. Ungaria a anunțat recent că va amâna, până după alegerile prezidenţiale din SUA, un acord final.

Miniștrii de finanțe din G7, care se reunesc la Washington pe 25 octombrie, în cadrul întâlnirilor Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, sunt așteptați să emită o declarație privind distribuirea și structura împrumutului, au spus două dintre persoanele implicate, potrivit Financial Times.

Săptămâna trecută, UE a aprobat propria contribuție de până la 35 de miliarde de euro la împrumutul G7. Majoritatea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei sunt deținute în blocul comunitar și se așteaptă să genereze aproximativ 3 miliarde de euro în profituri pe an, însă UE ar trebui să contribuie cu mai puțin dacă SUA oferă suma completă de 20 de miliarde de dolari.

„Cred că este important ca toată lumea să-și facă partea corectă”, a spus președintele francez Emmanuel Macron joi.

Cu toate acestea, cu Ungaria opunându-se deciziei de a prelungi regimul de sancțiuni al blocului împotriva Rusiei, UE nu a reușit să îndeplinească cererea Washingtonului de a oferi garanții pe termen lung cu privire la schema de rambursare.

Liderii UE, reuniți joi la Bruxelles, au făcut o ultimă încercare de a-l convinge pe Orbán să renunțe la veto-ul său, dar liderul maghiar nu a cedat.