Statul oferă compensații în cuantum de 754 lei/ha proprietarilor care dețin păduri în zonele protejate

Adam Gheorghe Data publicării:
padure romania
sursa: shutterstock.com/

Statul oferă compensații proprietarilor de păduri care nu pot tăia arbori din zonele declarate ca protejate sau cu restricții la recoltarea de masă lemnoasă, pentru suprafețele de păduri încadrate în tipurile funcționale T1 și T2.

T1 reprezintă pădurile constituite în zone de protecție strictă sau integrală din:

    1. arii naturale protejate,
    2. rezervații științifice,
    3. păduri virgine și cvasivirgine,
    4. rezervații naturale care conservă resurse genetice deosebite,
    5. situri naturale ale patrimoniului universal UNESCO.

Practic, în aceste zone sunt interzise total tăierile.

T2 reprezintă pădurile cu funcții speciale de protecție în care recoltarea masei lemnoase este substanțial diminuată, astfel încât prin restricțiile impuse să nu le fie afectat ecosistemul forestier.

Schema se aplică proprietarilor, persoane fizice și juridice, precum și formelor asociative ale acestora, unități administrativ-teritoriale pentru fondul forestier proprietate publică și privată, care au în proprietate păduri cărora li se aplică respectivele restricții de mediu.

Schema se aplică în perioada 2024-2027, inclusiv, iar valoarea pentru întreaga perioadă este de 998 milioane lei, finanțată de la bugetul de stat la care contribuie toți cetățenii și toate companiile din România.

Suprafața pentru care se vor acorda compensații este estimată la 430.000 ha, din care 61.000 ha încadrate în tipul funcțional T1, iar 369.000 ha încadrate în tipul funcțional T2.

În anul 2024, pentru un hectar T1 compensația este de 745lei/an/hectar, iar pentru T2 - 365 de lei/an/hectar.