Statele Unite trimite în Germania rachete pentru sistemul Patriot. Tranzacția se ridică la cinci miliarde de dolari

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
patriot germania
sursa: profimediaimages.ro/

Statele Unite au aprobat vânzarea către Germania a circa 600 de rachete şi echipamente pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Valoarea tranzacției se ridică la cinci miliarde de dolari.

Germania cumpără muniție pentru lansatoarele Patriot rămase în țară, după ce a donat mai multe Ucrainei. Berlinul a renunţat la poziţia sa tradiţional pacifistă în 2022, odată cu invazia rusă în Ucraina şi a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar către Kiev, după Washington.

„Transferul rachetelor și echipamentelor asociate sistemelor Patriot vor consolida politica externă şi de securitate naţională a Statelor Unite prin întărirea securităţii unui aliat NATO, care este şi o forţă importantă pentru stabilitatea economică şi politică în Europa. Pachetul va îmbunătăţi capacităţile Germaniei de a face faţă ameninţărilor prezente şi viitoare, şi va creşte capacităţile defensive ale forţelor sale armate”, subliniază oficialii americani.

Germania urmează să desfășoare rachete cu rază medie și lungă de acțiune pe teritoriul său, ca urmare a unui nou parteneriat militar încheiat cu SUA în cadrul ultimului summit NATO, relatează Der Spiegel.