Statele Unite acordă un ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru Egipt

Redacția Digi Economic Data publicării:
egipt
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite au deblocat, fără condiţii legate de drepturile omului, un ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru Egipt, în semn de recunoştinţă pentru eforturile ţării de mediere a conflictului din Gaza, a anunţat joi Departamentul de Stat de la Washington.

Este o schimbare de strategie din parte americanilor, care au condiționat anul trecut o parte din acest sprijin anual de progrese în respectarea drepturilor omului, transmite The Washington Post.

Departamentul de Stat a informat Congresul despre intenția sa de a oferi întregul ajutor de 1,3 miliarde de dolari, alocat anual Egiptului. Anul trecut, administrația Biden a redirecționat 85 de milioane de dolari, invocând eșecul Cairo de a îndeplini condițiile legate de tratamentul prizonierilor. În 2021 și 2022, a reținut câte 130 de milioane de dolari din cauza preocupărilor privind drepturile omului.

Anul acesta însă, americanii au apreciat că, pe de o parte Egiptul a făcut unii paşi înainte în domeniul respectiv, iar pe de altă parte, că guvernul de la Cairo a avut încercări meritorii de mediere între Israel şi gruparea Hamas.

În august, 980 de milioane de dolari au fost alocate Egiptului fără condiţii, iar 225 de milioane cu condiţia – îndeplinită – a certificării de către Washington a respectării drepturilor omului de către autorităţile de la Cairo.

„Decizia este importantă pentru promovarea păcii în regiune şi a contribuţiei precise şi continue a Egiptului la priorităţile naţionale de securitate ale SUA, în special la încheierea unui acord de încetare a focului pentru Gaza, la aducerea ostaticilor acasă, la creşterea asistenţei umanitare pentru palestinienii care au nevoie de aceasta şi pentru a aduce un sfârşit durabil conflictului dintre Israel şi Hamas”, a arătat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a eliberat sute de deţinuţi politici din 2022, însă apărătorii drepturilor omului susţin că de atunci au avut loc de trei ori mai multe arestări și că se află încă în închisori mii de deţinuţi politici, mulţi din ei în condiţii foarte grele.