Spania recunoaște oficial statul Palestina. Israelienii sunt furioși pe decizia ibericilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
spania israel palestina
sursa: shutterstock.com/

Guvernul spaniol a adoptat marţi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, un decret prin care recunoaşte oficial statul Palestina. Israelul condamnă ferm decizia.

Recunoaşterea statalității palestinienilor survine ca o necesitate pentru realizarea păcii în regiune, relatează Associated Press.

„Această decizie nu este luată împotriva nimănui, cu atât mai puţin împotriva Israelului, un popor prieten cu care dorim să avem cea mai bună relaţie posibilă. Recunoaşterea statului Palestina reflectă respingerea noastră totală a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care este împotriva soluţiei celor două state", susține premierul spaniol Pedro Sanchez.

Furioase, autorităţile israeliene l-au acuzat pe Sanchez că este "complice la apelurile pentru genocidul poporului evreu", într-un mesaj pe X al şefului diplomaţiei, Israel Katz, făcând referire la această recunoaştere, dar şi la declaraţiile controversate ale numărului trei din guvernul spaniol, Yolanda Diaz, care a cerut recent ca Palestina să fie eliberată "de la râu până la mare".

„Afirmațiile lui Diaz sunt un apel pentru eliminarea Israelului, iar acest lucru nu poate fi tolerat”, susțin voci din guvernul israelian.

Recunoaşterea a fost salutată de şeful diplomaţiei norvegiene, Espen Barth Eide: „este o zi de referinţă pentru Norvegia, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai unui stat palestinian de peste 30 de ani". De asemenea, guvernul irlandez urmează să se reunească în cursul zilei de astăzi pentru a adopta în mod oficial aceeași decizie.