Serbia vrea Rafale din Franța. Vucic: modernizarea sectorului de apărare este prioritară

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
relatii serbia franta
sursa: profimediaimages.ro/

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că ţara sa doreşte intensificarea cooperării cu Franţa în industria de apărare şi intenţionează să achiziţioneze avioane de vânătoare franceze Rafale pentru a moderniza dotările armatei, relatează Reuters.

Liderul de la Belgrad susține că va discuta săptămâna viitoare cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre un eventual parteneriat economic axat pe industria de apărare.

"Cu ocazia unei vizite programate săptămâna următoare la Paris, unul din subiectele de discuție pe care vreau să le ating este despre cooperarea din industria de apărare. Suntem hotărâţi să cumpărăm avioane noi Dassault Rafale, pentru că vor ameliora semnificativ capacităţile noastre de luptă. Preţul pentru achiziţia a 12 aeronave de vânătoare a fost stabilit la aproximativ trei miliarde de euro, dar acest aspect rămâne să fie negociat”, a declarat președintele Vucic.

Potrivit Digi24, Aleksandar Vucic declarase anterior la începutul anului că Serbia va cheltui în 2024 circa 740 de milioane de euro pe echipamente militare noi.

Serbia are una dintre cele mai mari armate din Balcani, dar se bazează în continuare pe aeronave militare de tip sovietic, precum avioanele MiG-29 şi elicopterele MI-35. Tot de origine rusească sunt tancurile și rachetele pe care le au în dotare. Recent, sârbii au achiziţionat rachete antiaeriene şi drone de luptă chinezeşti.

Din arsenalul sârbilor nu lipsesc elicopterele Airbus H125M, rachetele sol-aer Mistral şi radarele Thales, toate de origine franceză. Bugetul pentru apărare al ţării se ridică la aproximativ 2% din produsul intern brut (PIB).