Schimbările climatice afectează cel mai mare producător global de portocale. Exporturile scad dramatic

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
plantatie portocale
sursa: gettyimages.com/

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de portocale, ar urma să strângă în acest an cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani, după ce seceta a afectat în mod grav culturile.

Brazilia va produce doar 232,4 milioane de cutii de portocale, fiecare cu o greutate de aproximativ 40 de kilograme, ceea ce ar însemna o scădere de 24% comparativ cu sezonul care s-a încheiat.

Excesul de căldură a afectat portocalii în momentul crucial al înfloririi şi formării timpurii a fructelor, iar o bacterie a dus la căderea prematură a citricelor din copac, relatează Bloomberg.

O recoltă slabă în Brazilia va avea un impact dramatic asupra ofertei mondiale de suc de portocale, în condiţiile în care această ţară este responsabilă pentru aproximativ 70% din exporturile totale la nivel global. În acest context, cotaţiile futures la suc de portocale pe bursă au crescut cu până la 5%, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. 

Deficitul global de portocale a fost accentuat şi de diminuarea producţiei în statul Florida, cel mai important producător din SUA, după mai multe decenii de pagube provocate de boala numita Huanlongbing (HLB) sau înverzirea citricelor.