Sancțiunile occidentale nu împiedică țările aspru taxate să găsească alternative. Iran și Rusia și-au interconectat sistemele de plată

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
iran rusia
sursa: gettyimages.com/

Teheran şi Moscova şi-au conectat reţelele de plată, stabilind o legătură între sistemul Shetab din Iran şi sistemul Mir din Rusia, pentru a le permite deţinătorilor de carduri din ambele ţări să acceseze fondurile din conturi.

Parteneriatul a fost stabilit în cadrul unei ceremonii la care au participat guvernatorul Băncii Centrale a Iranului (CBI), Mohammad-Reza Farzin şi ambasadorul iranian la Moscova, Kazem Jalali.

Prima fază a proiectului le va permite cetăţenilor iranieni să-şi utilizeze cardurile bancare pentru a retrage numerar în ruble de la bancomatele ruseşti. În a doua etapă, cetăţenii ruşi vor putea retrage numerar în Iran. Faza finală le va permite iranienilor să facă cumpărături în magazinele ruseşti folosind cardurile lor bancare, precizează Interfax.

„Facem un pas mare spre renunţarea la dolar şi consolidarea relaţiilor economice dintre Iran şi Rusia", a declarat Farzin.

Patru bănci iraniene au oferit acest nou serviciu, iar mai multe bănci se aşteaptă să se alăture pe măsură ce sunt implementate măsurile necesare, relatează Tehran Times.

Sancțiunile occidentale consolidează relația Rusia-Iran

Atât Iranul, cât şi Rusia sunt vizate de sancţiuni economice drastice. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a dus la sancţionarea sectorului său financiar, multe bănci ruseşti fiind excluse din sistemul SWIFT recunoscut la nivel internaţional.

Companiile de carduri de credit Visa şi Mastercard şi-au închis, de asemenea, operaţiunile din Rusia. Iranul este de mult timp exclus.

Teheranul a sprijinit Moscova cu furnizarea de drone Shahed, care au fost folosite pentru a ataca Ucraina, în ciuda negărilor din partea iraniană.

Legăturile dintre cele două ţări sunt văzute în Occident ca fiind mai degrabă pragmatice decât ideologice.