Românii au viziune strategică globală pe zona de securitate. Acord istoric semnat de România și Maroc în domeniul apărării

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
romania maroc
sursa foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi omologul său marocan, Abdeltif Loudyi, au semnat în premieră la Rabat, un acord bilateral de cooperare între România și Maroc. Parteneriatul vizează dezvoltarea domeniului militar şi tehnic din cele două țări.

Acordul, primul document de acest fel semnat între România şi Maroc "va asigura cadrul juridic al cooperării în domenii de interes reciproc precum industria de apărare, instruirea personalului în instituţii militare, pregătirea şi exerciţiile, medicina militară şi securitatea cibernetică", relatează Agerpres.

"Sunt convins că acest acord, care reprezintă o premieră, va oferi imboldul necesar pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării dintre România şi Regatul Maroc, în beneficiul ambelor state", a declarat ministrul român.

În cadrul întrevederii bilaterale, miniştrii Tîlvăr şi Loudyi au abordat subiecte de interes comun privind relaţia româno-marocană, cu accent pe cooperarea în domeniul tehnico-militar şi pe situaţia de securitate globală, reliefând particularităţile continentului african.

În context, Angel Tîlvăr a adresat părţii marocane invitaţia de a participa la cea de-a noua ediţie a celei mai mari expoziţii de tehnică militară şi de securitate din zona Europei de Est - Black Sea Defence and Aerospace BSDA 2024, care va avea loc la Bucureşti, la finalul lunii mai, invitaţie acceptată de omologul de la Rabat.