România suspendă o convenție fiscală semnată în 1997 cu Belarus. Autoritățile din Minsk nu respectă obligațiile asumate prin tratat

Redacția Digi Economic Data publicării:
romania belarus
sursa: shutterstock.com/

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, suspendarea Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital.

Actul normativ propune suspendarea în totalitate a aplicării prevederilor Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital şi a Protocolului anexat, semnate la Bucureşti la 22 iulie 1997, ratificate prin Legea nr. 102 din 26 mai 1998, relatează Agerpres.

„Propunerea părţii române vine ca reacţie la decizia Guvernului bielorus de a suspenda, începând cu 1 iunie 2024 şi până la 31 decembrie 2026, a trei articole din Convenţie, referitoare la dividente, dobânzi şi câştiguri de capital. Decizia părţii bieloruse a fost notificată părţii române în 22 martie 2024. Motivul invocat de partea bielorusă este necesitatea adoptării unei contramăsuri faţă de 'măsurile unilaterale coercitive impuse ilegal, în mod coordonat, de către UE, SUA, UK şi aliaţii lor la adresa Belarusului, în afara cartei ONU

Astfel, Belarus îşi încalcă în mod substanţial obligaţiile sale în baza Convenţiei şi, pe cale de consecinţă, România va notifica părţii bieloruse suspendarea în întregime a aplicării Convenţiei bilaterale. Data încetării suspendării Convenţiei de către România va fi 1 ianuarie 2027, dacă partea bielorusă nu va notifica până atunci o altă dată privind menţinerea suspendării Convenţiei, alta decât cea comunicată în notificarea sa din 22 martie 2024”, precizează Executivul.

Partea română consideră că nu există temei juridic pentru măsura suspendării şi că autorităţile din Belarus susţin aceeaşi linie sancţionatorie adoptată de partea rusă, ca urmare a poziţionării României faţă de agresiunea rusă în Ucraina.