România se unește economic cu Ucraina. Se face un nou pod peste Tisa

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
pod romania ucraina
Foto: Publimedia

Proiectul unui pod peste Tisa care va uni rutier România cu Ucraina, în zona de nord – Sighetu Marmației, primește “undă verde” din Guvern. O Hotărâre de Guvern care aprobă un acord interguvernamental București – Kiev, din octombrie 2023, este lansată azi în dezbatere publică.

Aprobarea ei va da viabilitate proiectului comun. Acesta este titlul HG: “Proiectul urmărește aprobarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023.

Guvernul României va asigura finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția podului și a infrastructurii rutiere conexe. Guvernul ucrainean face același lucru, pe teritoriul lor.

Partea comună de investiție, care se va stabili prin acord, vizează modul de colectare și distribuire a veniturilor (adică a taxei de pod colectate de la șoferi), organismul responsabil cu auditul general (calcularea și contabilitatea costurilor și alte activități legate de audit), respectarea legislației generale si specifice in domeniul ariilor natural protejate, precum și alte probleme legate de exploatarea, întreținerea și repararea Obiectivului.

Cât privește scopul podului, aflăm din Nota de Fundamentare că ar trebui să crească fluidizarea circulației și integrarea transportului de mărfuri, care ar urma să se desfășoare mai rapid, dintre România, Ungaria, țările Baltice, Polonia și chiar și Rusia, poate pe viitor. 

Proiectul „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației” are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă cu implicații în dezvoltarea regională a zonei, a fluidizării traficului, creșterii siguranței utilizatorilor, micșorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelele în zonele tranzitate în prezent, scurtează legăturile rutiere cu Țările Baltice, Republica Polonă, Ungaria și Republica Slovacă.

Oportunitatea proiectului este dată de posibilitatea integrării acestuia într-o viziune transfrontalieră, respectiv Programul ENI România – Ucraina sau Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectivul Specific 2.2 – “Creșterea accesibilității zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T”, se arată în nota de fundamentare citată.

În baza Acordului se va înființa o Comisie mixtă, care va avea ca scop coordonarea tuturor activităților referitoare la construirea Obiectivului precum și să furnizeze recomandări părților, în principal cu privire la:

a) construcția și dimensiunile podului rutier de frontieră peste râul Tisa la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) și Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina) și a conexiunilor la acesta;
b) determinarea domeniului comun de activitate;
c) verificări ale proiectului de construcție și programului de lucru;
d) abordarea unei poziții comune privind coordonarea curentă a lucrărilor, precum și utilizarea materialelor și produselor;
e) acceptarea lucrărilor de construcție; f) identificarea și acordarea de garanții pentru lucrările efectuate;
g) transferul si acceptarea obiectului construcției. Comisia Mixtă va avea 2 copreședinți și va fi alcătuită din persoane autorizate ale ambelor părți, pe bază de paritate.