România se dezvoltă cu fondurile uniunii. Exploatația minieră „Baia de Fier” așteaptă finanțarea europeană pentru extracția grafitului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
mina grafit
sursa: profimediaimages.ro/

România și-a pregătit din timp strategia de exploatare a grafitului, fiind printre puținele țări care beneficiază de această resursă naturală devenită extrem de prețioasă în contextul dezvoltării noilor tehnologii non poluante.

România va depune prin SALROM (Societatea Naţională a Sării SA) două cereri de finanțare pentru proiecte în valoare cumulată de aproape 450 de miloane de euro, în vederea valorificării zăcămintelor naționale de grafit. Având în vedere raritatea acestui minereu în cuprinsul Uniunii Europene, țara noastră are șansa excelentă de a se dezvolta pe această nișă și de a deveni lider pe domeniu.

Primul proiect, pentru care se solicită suma de 198.306.135 Euro se referă la Extracția Grafitului de Calitate pentru Baterii din arealul „Baia de Fier” și implică extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii.

Acesta include dezvoltarea infrastructurii necesare pentru extracție, precum și instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate, esențial pentru producția de baterii, în special pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei.

Cel de-al doilea proiect, în valoare de aproape 247 milioane de euro, vine în completarea firească a primului și are în vedere valorificarea finală a șisturilor grafitoase într-un complex de procesare în care să se folosească tehnologii de ultimă generație.

Practic, acest proiect urmărește consolidarea lanțului de aprovizionare strategic al UE pentru tehnologiile energetice curate prin înființarea unor instalatii avansate de procesare la situl Baia de Fier pentru a transforma grafitul extras de aici în material de calitate pentru baterii, inclusiv grafen.