România este mai aproape de aderarea la spațiul OCDE. Autoritățile române au primit aviz favorabil din partea comitetului de evaluare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
romania ocde
sursa foto: colaj shutterstock

România a primit avizul formal în cadrul Comitetului pentru Concurenţă al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), după finalizarea procesului de evaluare în acest domeniu, informează Consiliul Concurenței.

Comitetul pentru Concurenţă al OCDE și-a exprimat aprecierea pentru calitatea prezentării României şi disponibilitatea delegaţiei de a răspunde întrebărilor, în cadrul întâlnirii desfășurate în luna iunie.

„Comitetul pentru Concurenţă a evaluat activitatea autorităţii desfăşurată în perioada 2018-2022 şi a confirmat voinţa şi capacitatea României de a implementa instrumentele juridice, politicile şi practicile Organizaţiei în domeniul concurenţei, aşa cum sunt stabilite în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE", se menţionează în comunicatul transmis de instituție.

Raportul de evaluare cuprinde o serie de recomandări pe termen lung referitoare la numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei pe criterii de competenţă şi la stabilirea nivelului amenzilor în cadrul procedurii de recunoaştere a vinovăţiei, urmând ca peste un an autoritatea să prezinte stadiul implementării acestora.

Autoritatea română de concurenţă a obţinut în anul 2014 statutul de asociat al Comitetului pentru Concurenţă al OCDE, România fiind primul stat non-membru al OCDE care beneficiază de acest statut. Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru România, al treilea mare obiectiv strategic, după aderarea la NATO şi UE.